Data: 2002-04-09 17:05:29
Temat: Re: Przepis na chleb zytni i salatki
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Paul Oosten <m...@b...com> wrote:
>Czesc Bardzo prosze podajcie mi przepis na chleb zytni. Ostatnio
>pieklysmy z kolezanka , ale nie udal nam sie zbytnio. Moze tez macie
>pomysly na rozne salatki warzywne.Chetnie skorzystam z panstwa rad i
>recept. Dzieki Dorota
Kolejny przepis z grupy...na chleb i moze byc z maki zytniej...
"Polecam ten przepis. Robilam ten chlebek pare razy i jest
smaczny, a teraz
wlasnie rosnie rozczyn i chyba oprocz chlebka zrobie pare buleczek.
http://www.zywnosc.hg.pl/#F
Chleb razowy
W pół szklance ciepłej wody rozmieszać 10 dag drożdży, osłodzić
łyżką cukru.
Cukier jest w tym wypadku potrzebny nie do osłodzenia chleba lecz do
rozmnożenia drożdży. W ciepłym miejscu drożdże powinny zacząć
"rosnąć" w
ciągu pół godziny. W tym czasie spokojnie przygotujemy ciasto.
Dwie i pół
szklanki mąki razowej, pszennej lub żytniej, drugie tyle mąki
pszennej i
ćwierć szklanki mąki kukurydzianej wymieszać razem. Dodać 1
szklankę mleka,
ćwierć szklanki wody, dwie łyżki miodu, 1 łyżkę margaryny (może
być olej),
dwie łyżeczki cukru, nieco (może być łyżeczka) kminku, ale to nie jest
konieczne. Można nieco osolić, chociaż nie koniecznie. Dodać rozmnożone
drożdże i wyrobić ciasto, im dokładniej, tym lepiej, minimum to
wyrobienie
na gładko. Włożyć do dwu niewielkich, natłuszczonych brytfanek,
przykryć
czystą ściereczką, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Po
wyrośnięciu włożyć
do piekarnika, piec w temp. około 220 stopni, przez co najmniej
25 minut. Po
tym czasie można nakłuć długim, gładkim patyczkiem, czy jest upieczone.
Oznaką upieczenie jest prawie suchy, nie oblepiony patyczek.
Pozdrawiam
Sylwia"
AgataW.
|