Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "maf" <m...@a...alpha.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepisy do "Zeptera"
Date: Thu, 25 Aug 2005 01:31:33 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <deivrr$gqb$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <dehmtl$7jo$1@pippin.nask.net.pl>
<1...@p...onet.pl>
<deilh5$fes$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dco103.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1124926139 17227 83.23.66.103 (24 Aug 2005 23:28:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 Aug 2005 23:28:59 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:246721
Ukryj nagłówki
"cherokee" <c...@t...pl> wrote in message
news:deilh5$fes$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Co do Zeptera - polecam sposób gotowania ziemniaków:
> obrane kroimy w kostke jak do zupy, opłukane wrzucamy do garnka _bez_ wody
i
> gotujemy na małym ogniu 15 minut. Mozna solic, ale nie trzeba. Taki sposób
> przyrządzania ziemniaków pozwala na poznanie ich prawdziwego smaku, bo nic
> nie wygotowuje się do wody.
>
Witam
na pokazach zeptera, bylo kilka "pokazowych" potraw.
np.wedzone filety z kurczaka - wrzucalo sie trociny z drzewa lisciastego,
filety , wszystko bez jakiegokolwiek tluszczu, pokrywka, i po pol godzinie,
filety byly jakby uwedzone.
Zepter to sztuka gotowania "pod pokrywka" na malym ogniu. Kiedys robilismy
danie jednogarnkowe, na duzej patelni zeptera z taka wypukla pokrywka,
wrzuca sie mieso, ziemniaki, warzywa rozne /kalafior, buraczki, itp/ mozna
wbic jaja, oczywiscie dopiero po rozgrzaniu gara do zielonego pola
/termometr na pokrywce/. po godzinie lub po dwoch /niewazne bo w zepterze
sie nie rozgotuje, nie przypali/danie jest gotowe.
Bigos z zeptera: wszystkie skladniki od razu wrzucasz do gara / kapusta
mieso boczek, rodzynki sliwki, tluszcz, pomidory itd/ przykrywasz pokrywka i
gotujesz. Po godzinie lub poltorej, wymieszasz i jest ok.
Trudno tutaj opisac "potrawy z zeptera" , po prostu trzeba sie nauczyc
innego sposobu gotowania.
Pozdrawiam
MarekF
|