Data: 2005-08-24 23:31:33
Temat: Re: Przepisy do "Zeptera"
Od: "maf" <m...@a...alpha.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"cherokee" <c...@t...pl> wrote in message
news:deilh5$fes$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Co do Zeptera - polecam sposób gotowania ziemniaków:
> obrane kroimy w kostke jak do zupy, opłukane wrzucamy do garnka _bez_ wody
i
> gotujemy na małym ogniu 15 minut. Mozna solic, ale nie trzeba. Taki sposób
> przyrządzania ziemniaków pozwala na poznanie ich prawdziwego smaku, bo nic
> nie wygotowuje się do wody.
>
Witam
na pokazach zeptera, bylo kilka "pokazowych" potraw.
np.wedzone filety z kurczaka - wrzucalo sie trociny z drzewa lisciastego,
filety , wszystko bez jakiegokolwiek tluszczu, pokrywka, i po pol godzinie,
filety byly jakby uwedzone.
Zepter to sztuka gotowania "pod pokrywka" na malym ogniu. Kiedys robilismy
danie jednogarnkowe, na duzej patelni zeptera z taka wypukla pokrywka,
wrzuca sie mieso, ziemniaki, warzywa rozne /kalafior, buraczki, itp/ mozna
wbic jaja, oczywiscie dopiero po rozgrzaniu gara do zielonego pola
/termometr na pokrywce/. po godzinie lub po dwoch /niewazne bo w zepterze
sie nie rozgotuje, nie przypali/danie jest gotowe.
Bigos z zeptera: wszystkie skladniki od razu wrzucasz do gara / kapusta
mieso boczek, rodzynki sliwki, tluszcz, pomidory itd/ przykrywasz pokrywka i
gotujesz. Po godzinie lub poltorej, wymieszasz i jest ok.
Trudno tutaj opisac "potrawy z zeptera" , po prostu trzeba sie nauczyc
innego sposobu gotowania.
Pozdrawiam
MarekF
|