Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Rena" <r...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przetwory bez octu???
Date: Sat, 7 Sep 2002 19:47:31 +0200
Organization: Aster City Net
Lines: 82
Message-ID: <alde0d$5en$1@foka.acn.pl>
References: <3d7a1826$1@news.vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.130.129.54
X-Trace: foka.acn.pl 1031420749 5591 10.130.129.54 (7 Sep 2002 17:45:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Sat, 7 Sep 2002 17:45:49 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:124283
Ukryj nagłówki
> No wlasnie - czy mozna sobie zakonserwowac na zime taka na przyklad
papryke
> albo pomidorka w zalewie bez octu?
a moze inne warzywa tez?
Czerwone buraczki (weki)
==================
"Jest bardzo dobra podstawa do wszelkiego rodzaju
salatek zima. Wystarczy otworzyc sloiczek, dodac
puszke groszku i kukurydzy i mamy fantastyczna
salatke."
Czas przygotowania: Oj, nie pamietam. Z myciem sloikow 1,5h(?)
Składniki:
4 kg czerwonych buraczków
1 kg selera
1 kg papryki
1 kg cebuli
0.5 l oliwy
0.5 l wody
4 korzenie chrzanu
Przepis:
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Smażyć z wodą i oliwą przez 3
minuty. Dodać utarte na grubej tarce buraki, seler i chrzan. Gotować
przez 10 minut. Gorące rozłożyć do słoików i zakręcić.
Nadesłał(a): Gandalf , dnia: 2000-06-08
Przepis własny autora.
Fasolka szparagowa (weki)
===================
Czas przygotowania: 2 h
Składniki:
zielona fasolka szparagowa,
sol
Przepis:
Fasolkę oczyścić, umyć i pokroić na kawałki ok. 3 cm. Gotować 20 minut
w osolonej wodzie i umieścić w słoikach, razem z wodą. Gotować 1 h.
Następnego dnia gotować 40 minut. Ostatniego dnia gotować 30 minut.
Przeznaczenie: weganskie salatki, lub odsaczona i podsmazona na oleju
roslinnym, jako dodatek do
gotowanych ziemniakow.
Dla lakto-ovo: mozna podawac z majonezem, smietana, lub kefirem.
Nadesłał(a): Gandalf , dnia: 2000-06-26
Źródło / autor: Przepis znany w mojej okolicy
fasolka szparagowa w słoikach
=====================
"aga: Wychodzi super, ja ją tylko potem podgrzewam i robię tartą
bułeczkę. Mniam:-))"
Informacje ogólne:
Składniki:
fasolka szparagowa
woda z sola i cukrem (na 1 litr wody czubata łyżeczka soli i 1/2
łyżeczki cukru)
kwasek cytrynowy
Przepis:
Sparzoną w dużej ilości wody (na 1 litr wody czubata łyżeczka soli i
1/2 łyżeczki cukru) fasolkę nakładaj ciasno i pionowo w słoiki i zalej
wywarem, w którym gotowałaś ją.
Na wierzch wsyp kilka ziaren kwasku cytrynowego i zakręć:-))
Gotowanie:
w 1 dniu 1 godzinę
w 2 dniu 45 min
Nadesłał(a): pat , dnia: 2001-08-12
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: aga
(o...@p...onet.pl)
www.puszkkka.vege.pl
|