Data: 2002-09-07 17:47:31
Temat: Re: Przetwory bez octu???
Od: "Rena" <r...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> No wlasnie - czy mozna sobie zakonserwowac na zime taka na przyklad
papryke
> albo pomidorka w zalewie bez octu?
a moze inne warzywa tez?
Czerwone buraczki (weki)
==================
"Jest bardzo dobra podstawa do wszelkiego rodzaju
salatek zima. Wystarczy otworzyc sloiczek, dodac
puszke groszku i kukurydzy i mamy fantastyczna
salatke."
Czas przygotowania: Oj, nie pamietam. Z myciem sloikow 1,5h(?)
Składniki:
4 kg czerwonych buraczków
1 kg selera
1 kg papryki
1 kg cebuli
0.5 l oliwy
0.5 l wody
4 korzenie chrzanu
Przepis:
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Smażyć z wodą i oliwą przez 3
minuty. Dodać utarte na grubej tarce buraki, seler i chrzan. Gotować
przez 10 minut. Gorące rozłożyć do słoików i zakręcić.
Nadesłał(a): Gandalf , dnia: 2000-06-08
Przepis własny autora.
Fasolka szparagowa (weki)
===================
Czas przygotowania: 2 h
Składniki:
zielona fasolka szparagowa,
sol
Przepis:
Fasolkę oczyścić, umyć i pokroić na kawałki ok. 3 cm. Gotować 20 minut
w osolonej wodzie i umieścić w słoikach, razem z wodą. Gotować 1 h.
Następnego dnia gotować 40 minut. Ostatniego dnia gotować 30 minut.
Przeznaczenie: weganskie salatki, lub odsaczona i podsmazona na oleju
roslinnym, jako dodatek do
gotowanych ziemniakow.
Dla lakto-ovo: mozna podawac z majonezem, smietana, lub kefirem.
Nadesłał(a): Gandalf , dnia: 2000-06-26
Źródło / autor: Przepis znany w mojej okolicy
fasolka szparagowa w słoikach
=====================
"aga: Wychodzi super, ja ją tylko potem podgrzewam i robię tartą
bułeczkę. Mniam:-))"
Informacje ogólne:
Składniki:
fasolka szparagowa
woda z sola i cukrem (na 1 litr wody czubata łyżeczka soli i 1/2
łyżeczki cukru)
kwasek cytrynowy
Przepis:
Sparzoną w dużej ilości wody (na 1 litr wody czubata łyżeczka soli i
1/2 łyżeczki cukru) fasolkę nakładaj ciasno i pionowo w słoiki i zalej
wywarem, w którym gotowałaś ją.
Na wierzch wsyp kilka ziaren kwasku cytrynowego i zakręć:-))
Gotowanie:
w 1 dniu 1 godzinę
w 2 dniu 45 min
Nadesłał(a): pat , dnia: 2001-08-12
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: aga
(o...@p...onet.pl)
www.puszkkka.vege.pl
|