Data: 2002-09-07 17:39:01
Temat: Re: Przetwory bez octu???
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Michal Janik" <g...@k...chip.pl> a écrit dans le message de news:
3d7a1826$...@n...vogel.pl...
> No wlasnie - czy mozna sobie zakonserwowac na zime taka na przyklad
papryke
> albo pomidorka w zalewie bez octu? Ja po prostu nie jestem w stanie
> przelknac nic co chocby stalo na polce obok octu, a z tego co widze, to
> wszystkie przepisy maja w sobie ten kwas... Moja babcia kiedys robila
> rewelacyjna salatke z zielonych pomidorow, papryki, ogorkow, cebulki itp w
> delikatnej zalewie olejowej - ale niestety nie moge od niej wydebic
przepisu
> (twierdzi ze nie pamieta...).
> Z gory dziekuje za pomoc!
>
> Michal
>
>
Mi sie zdarza konserwowac w oleju male papryczki (te piekace). Kroje w
kawalki, wyjmuje pestki, zalewam olejem, i czesc :-)
Nawet specjalnie nie zamykam, bo po kilku tygodniach zaczynam powolutku
wybierac olej, jako przyprawe (jak stanie piekacy, od papryczek).
Czasami (rzadko) zdarza sie, ze sie troche plesni na powierzchi zrobi (jak
ktoras papryczka lepek z oleju wystawi). Wtedy trzeba plesn zdjac i dolac
oleju, zeby papryczki nie wystawaly.
Jestem pewna, ze mozesz w ten sposob zrobic normalne papryki. Poza tym Wlosi
ichnie suszone pomidory przechowuja w oliwie. Jak ze swiezymi, to nie
wiem...
Ewcia
--
Niesz !
|