Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!news
.nask.pl!news-stoc.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!news.tele.dk!news.te
le.dk!small.news.tele.dk!proxad.net!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl
!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ptysie z nadzieniem wytrawnym - pytanie
Date: Tue, 4 Mar 2003 06:58:54 +0100
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 38
Message-ID: <1fraaua.1iwott84m7ll8N%wlos@tele.com.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
<1fr8tru.1jgtw46z5hos9N%wlos@tele.com.pl>
<b40c5b$lqf$1@atlantis.news.tpi.pl>
<4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pq95.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1046757543 28612 217.99.0.95 (4 Mar 2003 05:59:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Mar 2003 05:59:03 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144435
Ukryj nagłówki
<a...@p...onet.pl> wrote:
> Szczerze mowiac nie jestem przekonana, że okreslenia "wytrawny" nie mozna
> zastosowac do ciasta.
Tak, jezeli przed pieczeniem zostawisz je na tak dlugo, ze drozdze
zjedza wszystkie zawarte w nim cukry. ;-)
> Wg slownika języka polskiego: wytrawny = «o napojach alkoholowych:
> zawierający ma"o cukru, nies"odki» Wódka wytrawna. Wino wytrawne.
Gatunkowe odki moga byc wytrawne w swnsie dojrzale, odstale. Ale juz
wodki czystej nie nazwie sie wytrawna, tylko po prostu czysta. Z czasem
prze analogie do win okreslenie "wodka wytrawna" zaczelo oznaczac tez
wodki nieslodkie. Ale na tym koniec.
> Jezyk sie rozwija
Owszem rozwija sie, ale to nie usprawidliwia bledow jezykowych.
> i teraz moze slowo "wytrawny" obejmowac rowniez inne
> pokarmy
Nie nadal jednak nie moze.
> chociaz nie przecze, ze etymologicznie Wladyslaw ma racje.
> Natomiast spotkalam sie juz nie raz z okresleniem "wytrawny" jako "nieslodki"
> i to nie w stosunku do alkoholu.
Tez sie spotkalem i bardzo to mnie razi.
>
> Tak wiec uparcie pytam o ptysie z nadzieniem wytrawnym, a nie o slonym czy tez
> pikantnym.
Nadziej je pasta z twarozku i sardynek, potem zostaw na tydzien.
Wladyslaw
|