Data: 2003-03-03 21:36:12
Temat: Re: Ptysie z nadzieniem wytrawnym - pytanie
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:479d.000005e0.3e63c7a5@newsgate.onet.pl...
> Natomiast spotkalam sie juz nie raz z okresleniem "wytrawny" jako
"nieslodki"
> i to nie w stosunku do alkoholu.
Np wytrawny kierowca ;)) Czyli taki znakomity - ja zrozumialam te ptysie,
jako wytrawne, czyli na jakas bardziej uroczysta imprezke, takie zeby bylo i
czym podniebienie uraczyc a i oczy :) Niestety nie znam z wlasnego
doswiadczenia zadnego nadzienia takowego, ale idac za Waldemarem podam
przepis na nadzienie lososiowe
30dkg wedzonego lososia
10 dkg twarozku smietankowego 1 lyzka posiekanego koperku
6 lyzek rosolu
1 szklanka kremowki
lyzeczka zelatyny
sol, pieprz bialy
Lososia zmiksowac wymieszac z serkiem i koperkiem, doprawic sola, pieprzem
zelatyne rozpuscic w rosole i wymieszac z kremem
ubic na sztywno schlodzona kremowke i pozniej takze wymieszac z kremem
nadziac kremem ptysie, odstawic do wystygniecia, do lodowki na conajmniej
godzine
Brzmi smacznie :)
Marta
Marta
|