X-Received: by 10.140.87.68 with SMTP id q62mr8171qgd.8.1419301378573; Mon, 22 Dec
2014 18:22:58 -0800 (PST)
X-Received: by 10.140.87.68 with SMTP id q62mr8171qgd.8.1419301378573; Mon, 22 Dec
2014 18:22:58 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!eu.feeder.erje.net!newspeer1.nac.net!border2.nntp.dca1.giganews.com!nntp.gigan
ews.com!h15no16341614igd.0!news-out.google.com!r1ni76qat.1!nntp.google.com!dc16
no1309513qab.1!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-m
ail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Mon, 22 Dec 2014 18:22:58 -0800 (PST)
In-Reply-To: <mcdhp0mqe94$.1k5ohbu8k5py1.dlg@40tude.net>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=185.53.155.172;
posting-account=67yd9woAAAAHUu8VHyA7Js47M98NE3m3
NNTP-Posting-Host: 185.53.155.172
References: <mcdhp0mqe94$.1k5ohbu8k5py1.dlg@40tude.net>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <6...@g...com>
Subject: Re: Pulpety z karpia w galarecie.
From: s...@g...com
Injection-Date: Tue, 23 Dec 2014 02:22:58 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 57
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360024
Ukryj nagłówki
W dniu poniedziałek, 22 grudnia 2014 23:57:15 UTC+1 użytkownik XL napisał:
> Wywar:
> 1 patroszony karp (ok. 1,2 kg) z głową, cebula, marchew, pietruszka,
> ziele ang. (5 szt), liście laurowe (2 szt), biały pieprz cały (kilka
> ziarenek), czosnek do smaku, sól.
>
> Klopsiki:
> środek z 1 bułki kajzerki (czyli bułka bez skórki), jajo lub samo białko,
> biały pieprz mielony, nieco zeszklonej cebuli.
>
> Karpia pokroić w kawałki, zalać wrzątkiem, włożyć warzywa (lub wczesniej
> ugotować wywar warzywny i włożyć karpia) - gotować do miękkości mięsa.
> Pozostawić rybę w wywarze, szybko i całkowicie ostudzić (wstawiając do
> zimnej wody kilkakrotnie zmienianej).
> Wywar przecedzić i odmierzyć. Karpia obrać z mięsa.
> Mięso zmiksowac z cebulą, jajkiem, namoczonym miąższem bułki, przyprawić
> pieprzem i solą do smaku. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego,
> ugotować w parowarze (max. 10 minut). Włożyć po jednym-dwa do naczyniek
> porcjowych, udekorować marchewką z wywaru i groszkiem oraz
> połówką/połowkami czarnej oliwki, zalać gorącym wywarem (w międzyczasie
> rozpuścic w wywarze żelatynę w odp. ilości). Wystudzić, trzymać w lodówce
> aż stężeje.
A nie prościej, a ponad wszystko smaczniej zakupić łososia? Nie takiego w tzw.
"glazurze", ino świeżaka potrzymanego trochę w kostkach H2O < 0st. C. Idzie to kupić
bez problemu.
I sryljon sposobów na jego przyrządzenie. Zatrąbista zupa rybna z tego wychodzi, ale
jest przy tym trochę zabawy jak ma być w/g mojego przepisa autorskiego. Obiecuję go
podać, ale jutro. Dzisiaj podaję na szybkości jak usmażyć łosia i zrobić fajny sos.
1) Łosia w dzwonki poszlachtować.
2) Solą,pieprzem,curry,limonką i oliwą dziada potraktować - sruu.. na godzinę albo
dwie do lodówy..
3) Teraz sos: anchovis (tak się to pisze?), marynowane kapary, sok z imbiru
(rozetrzeć na byle tarce i łapą wycisnąć), ciuta wytrawnego białego wińska, świeża
mięta, żółtko jajcane, oliwa i zmiksować. Ino tak po letku.. Nie na smar !!
I tyle.. I będzie Stokrotnie smaczniejsze od tego:
http://www.elblag24.pl/88308-dantejskie-sceny-walka-
o-karpia-w-lidlu-film.html
WESOŁYCH ŚWIĄT !!
|