Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pulpety z karpia w galarecie. Re: Pulpety z karpia w galarecie.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pulpety z karpia w galarecie.

« poprzedni post następny post »
Data: 2014-12-23 03:22:58
Temat: Re: Pulpety z karpia w galarecie.
Od: s...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu poniedziałek, 22 grudnia 2014 23:57:15 UTC+1 użytkownik XL napisał:
> Wywar:
> 1 patroszony karp (ok. 1,2 kg) z głową, cebula, marchew, pietruszka,
> ziele ang. (5 szt), liście laurowe (2 szt), biały pieprz cały (kilka
> ziarenek), czosnek do smaku, sól.
>
> Klopsiki:
> środek z 1 bułki kajzerki (czyli bułka bez skórki), jajo lub samo białko,
> biały pieprz mielony, nieco zeszklonej cebuli.
>
> Karpia pokroić w kawałki, zalać wrzątkiem, włożyć warzywa (lub wczesniej
> ugotować wywar warzywny i włożyć karpia) - gotować do miękkości mięsa.
> Pozostawić rybę w wywarze, szybko i całkowicie ostudzić (wstawiając do
> zimnej wody kilkakrotnie zmienianej).
> Wywar przecedzić i odmierzyć. Karpia obrać z mięsa.
> Mięso zmiksowac z cebulą, jajkiem, namoczonym miąższem bułki, przyprawić
> pieprzem i solą do smaku. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego,
> ugotować w parowarze (max. 10 minut). Włożyć po jednym-dwa do naczyniek
> porcjowych, udekorować marchewką z wywaru i groszkiem oraz
> połówką/połowkami czarnej oliwki, zalać gorącym wywarem (w międzyczasie
> rozpuścic w wywarze żelatynę w odp. ilości). Wystudzić, trzymać w lodówce
> aż stężeje.

A nie prościej, a ponad wszystko smaczniej zakupić łososia? Nie takiego w tzw.
"glazurze", ino świeżaka potrzymanego trochę w kostkach H2O < 0st. C. Idzie to kupić
bez problemu.

I sryljon sposobów na jego przyrządzenie. Zatrąbista zupa rybna z tego wychodzi, ale
jest przy tym trochę zabawy jak ma być w/g mojego przepisa autorskiego. Obiecuję go
podać, ale jutro. Dzisiaj podaję na szybkości jak usmażyć łosia i zrobić fajny sos.

1) Łosia w dzwonki poszlachtować.
2) Solą,pieprzem,curry,limonką i oliwą dziada potraktować - sruu.. na godzinę albo
dwie do lodówy..
3) Teraz sos: anchovis (tak się to pisze?), marynowane kapary, sok z imbiru
(rozetrzeć na byle tarce i łapą wycisnąć), ciuta wytrawnego białego wińska, świeża
mięta, żółtko jajcane, oliwa i zmiksować. Ino tak po letku.. Nie na smar !!

I tyle.. I będzie Stokrotnie smaczniejsze od tego:

http://www.elblag24.pl/88308-dantejskie-sceny-walka-
o-karpia-w-lidlu-film.html

WESOŁYCH ŚWIĄT !!

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.12 XL
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6