Data: 2005-02-14 20:22:14
Temat: Re: Pulpety ziemniaczane (P)
Od: "Akulka" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:cup4hn$o7u$1@inews.gazeta.pl...
> "medea" <e...@p...fm> wrote in message
> news:cuht57$ver$1@phone.provider.pl...
> > Mam dobre mielone
> <ciach>
> >Kotlety mielone smażone raczej
> > odpadają, bo za tłuste, a po podgrzaniu jutro to w ogóle by się
> > stłuściły. Gołąbki niedawno robiłam.
>
> Witam,
> Mimo, że moje bułeczki z kapustą nie doczekały się żadnej reakcji, podam
> dziś przepis na namiastkę gołąbków dla leniuchów. Czyli połączenie
kotleta
> z gołąbkiem (tyle że moje nie mają ani kaszy, ani ryżu)- a jednak w smaku
> inne. Nie mniej jednak są pyszne.
> Kto chce niech spróbuje, kto nie - to nie.
<ciach>
Podam jeszcze sposób na inną potrawę doskonałą na kolację. Zwłaszcza jak w
lodówce łypią na nas smutne resztki gotowanych ziemniaków. Nie potrzeba dużo
farszu, który też z powodzeniem może powstać z poobiednich resztek (mięso
gotowane, pieczone, skrawki wędlin+ ew. kawałki sera żółtego, gotowanych
warzyw itp.) by powstało pyszne danie, syte i smaczne, a zarazem dość tanie.
Pulpety ziemniaczane
Składniki:
90 dag ziemniaków ugotowanych, 25 dag mąki ziemniaczanej, 2 jaja, przyprawy
do smaku (sól, ew. gałka muszkatołowa, ew. zioła)
Farsz:
dowolne mięso (gotowane lub pieczone, w ostateczności mielone - może być
nawet z kurczaka), 1-2 cebule, pieprz, sól, ew. zioła
Panierka:
jajo, bułka tarta, przyprawy
Ziemniaki zmielić, dodać jaja, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić. Z
masy formować zgrabne klopsiki, które oczywiście należy nadziać farszem
(składniki tegoż wymieszać razem dokładnie).
Pulpety panierować w jaju i bułce, obsmażyć na tłuszczu. Podawać same do
kechupu i sosu chilli, lub z sosem pieczarkowym.
Serdecznie pozdrawiam,
Akulka
~~
Everybody eats something, But you won't eat me
You won't get me on your plate or have me over for tea
|