Data: 2005-12-21 17:42:07
Temat: Re: Pyszny swiateczny daktylowiec z przepisu mojej babci:)
Od: "I.P." <i...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"marta" <m...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:1135072911.037646.206510@g49g2000cwa.googlegrou
ps.com...
>1 paczka daktyli (25dkg)
> 1 szklanka cukru
> 2 szklanki maki
> 1 jajko
> 1 kopiata lyzeczka sody
> 2 - 3lyzki rodzynek
> 2 szklanki orzechow wloskich pokrojonych na kawalki (nie mielic!)
> 2-3 lyzki skorki pomaranczowej kandyzowanej
> 10 sztuk suszonych sliwek
>
> Daktyle przekroic na pol i obsypac kopiata lyzeczka sody oczyszczonej.
> Dokladnie wymieszac i zostawic na 10 godzin.
> Po uplywie tego czasu dodac szklanke cukru, make, cale jajko i dobrze
> wymieszac. Na koniec dodac orzechy, rodzynki, skorke i sliwki -
> wymieszac.
> Keksowke (33cm x 9cm) wysmarowac margaryna i obsypac bulka tarta.
> Przelozyc ciasto do formy i piec w temp 180-190 stopni (minimum
> godzine).Daktylowiec musi odstawac od blachy i moze tez peknac przez
> srodek.
> Gdy ciasto wystygnie owinac je papierem sniadaniowym i zawinac w worek
> foliowy. Im placek starszy tym lepszy:)
> Mnie ten daktylowiec baaaaardzo smakuje!:)
>
> Pozdrawiam
> Marta
Ratunku!
Spodobal mi sie przepis i wlasnie polaczylam wszystkie skladniki i dopiero teraz
zauwazylam, ze czegos brakuje? te 2 szklanki maki i jedno jajko? nic sie nie
wiaze...
Ilona
|