Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pyt. dot chlodnika
Date: 21 May 2004 06:51:46 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 24
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <c8iur0$gtg$1@atlantis.news.tpi.pl> <2...@n...onet.pl>
<c8k80o$k46$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1085122306 19090 80.72.34.43 (21 May 2004 06:51:46 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 May 2004 06:51:46 GMT
User-Agent: Halime (MacOSX)/1.0rc2b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:202357
Ukryj nagłówki
In <c8k80o$k46$1@inews.gazeta.pl> waldek wrote:
> Wladyslaw Los napisał(a):
>> In <c8iur0$gtg$1@atlantis.news.tpi.pl> Zofia Gebert wrote:
>>> Pytanie szybkie brzmi nastepujaco: mama podala mi przepis na
>>> chlodnik. Zapamietalam doskonale ze mam oddzielic liscie botwinki od
>>> reszty, te reszte ugotowac a nastepnie posiekac i wsypac do zupy z
>>> jajkiem, ogorkiem itd. Ale czy liscie sieka sie surowe i wrzuca tez,
>>> czy nalezy sie ich pozbyc?
>>
>> Spytaj się MAmy, co miała na myśli. Jeżeli chodzi o mnie, to siekam
>> wszystko jak leci najlepszym na świecie nożem firmy "Alfons Menčik
>> Lwów- Kraków", wrzucam do garnka i dusz$ bez wody pod przykryciem.
> ===
> 1. Ale, gdy ktoś nie ma takiego noża, to po ptakach...
Po ptakach, to z takim nożem. ;-)
> 2. Czym zeskrobujesz spaleniznę z garka po takim duszeniu?
Niczym. Botwina zawiera tyle wody, którą puiszcza po pdgrzaniu, że dusi
się we własnym soku. Trwa to tylko chwilę i nie traci się smaku w
wodzie.
Władysław
|