Data: 2002-01-03 20:23:16
Temat: Re: Pytania na temat sera zgliwialego
Od: "Aleksandra" <t...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3C33F6F6.474F19AA@west.net...
> Na ten Nowy Rok stalam sie posiadaczka 1 kg twarogu - dla mnie rzadkosc,
> moze raz na 10 lat. Chcialabym zrobic ser zgliwialy,
Oto przepis z "Kuchni polskiej":
Ser smazony
40 dkg sera /twarogu/, 1 zoltko, 3 dkg masla lub margaryny, kminek,
sol
Ser rozkruszyc widelcem na miseczce, lekko osolic, przykryc, postawic w
cieplym miejscu na 2-3 dni /w zimie troche dluzej/. Kiedy ser zacznie sie
ciagnac, wlozyc na rozgrzane maslo, margaryne lub olej i smazyc na wolnym
ogniu, mieszajac tak dlugo, az sie stopi. Dodac kminku, osolic, wymieszac
szybko z zoltkiem, uwazajac, aby sie nie scielo, goracy ser wylac na
salaterke. Podawac do chleba goracy lub ostudzony.
|