Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pytania na temat sera zgliwialego Re: Pytania na temat sera zgliwialego

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pytania na temat sera zgliwialego

« poprzedni post
Data: 2002-01-03 19:30:14
Temat: Re: Pytania na temat sera zgliwialego
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki


----- Original Message -----
From: "Ulka" <u...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, January 03, 2002 10:12 AM
Subject: Re: Pytania na temat sera zgliwialego


> > Twarog rozdrabniamy w misce i posypujemy soda oczyszczana, zeby
zgliwial.
>
> Nigdy nie posypuje soda, rozdrabniam w misce i pod klosz, co jakis czas
mieszam.

Potwierdzam - wprawdzie sama nie trudnie sie "produkcja" ale Babunia
(Poznanianka) robi to czesto i nigdy niczym nie posypuje. Klosz jest
KONIECZNY ze wzgledu na hmm... "specyficzny aromat" gliwiejacego sera ;-)
>
> > Gdy splesnieje na wierzchu...
>
> Nie moze splesniec, jesli splesnieje wyrzuc. Musi sie "rozciagnac" tzn stc
sie ciagliwy. Ten
> proces trwa w zaleznosci od rodzaju twarogu 3-5 dni

Magda, u Ciebie w Kalifornii to powinno raczej szybko zgliwiec (pare dni
gora), tylko nie trzymaj tego twarogu w b. cieplym miejscu.

>
> > Ogrzewamy miske na garnku z gotujaca woda (bain Marie) i dodajemy zoltka
> >
>
> Ja na patelni topie maslo i do tego dodaje ser, mieszam az sie roztopi,
zdejmuje z ognia i
> dodaje zoltko. Robilam w wersji bez zoltkowej tez dobry. Na koniec dodaje
przypraw smakowe w
> zaleznosci od nastroju: kminek lub papryke lub inne ziola.

Moja Babcia przesmazala go po prostu na patelni, tak jak Ula z dodatkiem
masla - niestety u nas jest tylko wersja bezzoltkowa ;-)

> > sobie przypomniec, czy ten ser byl sztywny, czy raczej miekki po
> > wystygnieciu, jak topione serki?
>
> Jest raczej miekki. Moze jak dobrze odparujesz bedzie sztywniejszy.
> Pozdr. Ulka
Jak dla mnie to ten ser jest czyms posrednim pomiedzy serkiem topionym a
lejacym sie serem ;-) - ale powinien trzymac ksztalt foremki mimo wszystko,
wiec raczej powinnas uzyc tych foremek w ksztalcie kolby kukurydzy.
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
03.01 Aleksandra
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem