Data: 2002-01-03 19:30:14
Temat: Re: Pytania na temat sera zgliwialego
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Ulka" <u...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, January 03, 2002 10:12 AM
Subject: Re: Pytania na temat sera zgliwialego
> > Twarog rozdrabniamy w misce i posypujemy soda oczyszczana, zeby
zgliwial.
>
> Nigdy nie posypuje soda, rozdrabniam w misce i pod klosz, co jakis czas
mieszam.
Potwierdzam - wprawdzie sama nie trudnie sie "produkcja" ale Babunia
(Poznanianka) robi to czesto i nigdy niczym nie posypuje. Klosz jest
KONIECZNY ze wzgledu na hmm... "specyficzny aromat" gliwiejacego sera ;-)
>
> > Gdy splesnieje na wierzchu...
>
> Nie moze splesniec, jesli splesnieje wyrzuc. Musi sie "rozciagnac" tzn stc
sie ciagliwy. Ten
> proces trwa w zaleznosci od rodzaju twarogu 3-5 dni
Magda, u Ciebie w Kalifornii to powinno raczej szybko zgliwiec (pare dni
gora), tylko nie trzymaj tego twarogu w b. cieplym miejscu.
>
> > Ogrzewamy miske na garnku z gotujaca woda (bain Marie) i dodajemy zoltka
> >
>
> Ja na patelni topie maslo i do tego dodaje ser, mieszam az sie roztopi,
zdejmuje z ognia i
> dodaje zoltko. Robilam w wersji bez zoltkowej tez dobry. Na koniec dodaje
przypraw smakowe w
> zaleznosci od nastroju: kminek lub papryke lub inne ziola.
Moja Babcia przesmazala go po prostu na patelni, tak jak Ula z dodatkiem
masla - niestety u nas jest tylko wersja bezzoltkowa ;-)
> > sobie przypomniec, czy ten ser byl sztywny, czy raczej miekki po
> > wystygnieciu, jak topione serki?
>
> Jest raczej miekki. Moze jak dobrze odparujesz bedzie sztywniejszy.
> Pozdr. Ulka
Jak dla mnie to ten ser jest czyms posrednim pomiedzy serkiem topionym a
lejacym sie serem ;-) - ale powinien trzymac ksztalt foremki mimo wszystko,
wiec raczej powinnas uzyc tych foremek w ksztalcie kolby kukurydzy.
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|