Data: 2002-01-03 09:12:22
Temat: Re: Pytania na temat sera zgliwialego
Od: Ulka <u...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Twarog rozdrabniamy w misce i posypujemy soda oczyszczana, zeby zgliwial.
Nigdy nie posypuje soda, rozdrabniam w misce i pod klosz, co jakis czas mieszam.
> Gdy splesnieje na wierzchu...
Nie moze splesniec, jesli splesnieje wyrzuc. Musi sie "rozciagnac" tzn stc sie
ciagliwy. Ten
proces trwa w zaleznosci od rodzaju twarogu 3-5 dni
> Ogrzewamy miske na garnku z gotujaca woda (bain Marie) i dodajemy zoltka
>
Ja na patelni topie maslo i do tego dodaje ser, mieszam az sie roztopi, zdejmuje z
ognia i
dodaje zoltko. Robilam w wersji bez zoltkowej tez dobry. Na koniec dodaje przypraw
smakowe w
zaleznosci od nastroju: kminek lub papryke lub inne ziola.
> sobie przypomniec, czy ten ser byl sztywny, czy raczej miekki po
> wystygnieciu, jak topione serki?
Jest raczej miekki. Moze jak dobrze odparujesz bedzie sztywniejszy.
Pozdr. Ulka
|