Data: 2002-01-03 06:15:19
Temat: Pytania na temat sera zgliwialego
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Na ten Nowy Rok stalam sie posiadaczka 1 kg twarogu - dla mnie rzadkosc,
moze raz na 10 lat. Chcialabym zrobic ser zgliwialy, tak jak robila go
Babcia, ale mam pare pytan, szczegolnie do Poznaniakow, bo Babcia z Poznanskiego:
Twarog rozdrabniamy w misce i posypujemy soda oczyszczana, zeby zgliwial.
Pytanie: ile lyzeczek sody na 1 kilogram twarogu?
Gdy splesnieje na wierzchu...
Pytanie: Ile dni trwa to plesnienie?
Ogrzewamy miske na garnku z gotujaca woda (bain Marie) i dodajemy zoltka
Pytania: Ile zoltek na 1 kg twarogu
Ile trwa to ogrzewanie zanim twarog zamieni sie w ser?
Czy trzeba czekac jakis czas, czy ser nadaje sie do jedzenia zaraz po wystygnieciu?
Mam takie swietne zeliwne foremki w ksztalcie kolby kukurydzy (do chleba
kukurydzianego) i zamierzam je uzyc do zastygniecia tego sera. Nie moge
sobie przypomniec, czy ten ser byl sztywny, czy raczej miekki po
wystygnieciu, jak topione serki?
Dzieki
Magdalena Bassett
|