Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytania na temat sera zgliwialego
Date: 3 Jan 2002 20:30:14 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 57
Message-ID: <003001c1948c$8b2e8aa0$0200a8c0@tea>
References: <3...@w...net> <3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1010086214 19466 192.168.240.245 (3 Jan 2002 19:30:14 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Jan 2002 19:30:14 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id UAA16559
for <p...@n...pl>; Thu, 3 Jan 2002 20:23:27 +0100
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id UAA16559
for <p...@n...pl>; Thu, 3 Jan 2002 20:23:27 +0100
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id UAA16559
for <p...@n...pl>; Thu, 3 Jan 2002 20:23:27 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90018
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: "Ulka" <u...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, January 03, 2002 10:12 AM
Subject: Re: Pytania na temat sera zgliwialego
> > Twarog rozdrabniamy w misce i posypujemy soda oczyszczana, zeby
zgliwial.
>
> Nigdy nie posypuje soda, rozdrabniam w misce i pod klosz, co jakis czas
mieszam.
Potwierdzam - wprawdzie sama nie trudnie sie "produkcja" ale Babunia
(Poznanianka) robi to czesto i nigdy niczym nie posypuje. Klosz jest
KONIECZNY ze wzgledu na hmm... "specyficzny aromat" gliwiejacego sera ;-)
>
> > Gdy splesnieje na wierzchu...
>
> Nie moze splesniec, jesli splesnieje wyrzuc. Musi sie "rozciagnac" tzn stc
sie ciagliwy. Ten
> proces trwa w zaleznosci od rodzaju twarogu 3-5 dni
Magda, u Ciebie w Kalifornii to powinno raczej szybko zgliwiec (pare dni
gora), tylko nie trzymaj tego twarogu w b. cieplym miejscu.
>
> > Ogrzewamy miske na garnku z gotujaca woda (bain Marie) i dodajemy zoltka
> >
>
> Ja na patelni topie maslo i do tego dodaje ser, mieszam az sie roztopi,
zdejmuje z ognia i
> dodaje zoltko. Robilam w wersji bez zoltkowej tez dobry. Na koniec dodaje
przypraw smakowe w
> zaleznosci od nastroju: kminek lub papryke lub inne ziola.
Moja Babcia przesmazala go po prostu na patelni, tak jak Ula z dodatkiem
masla - niestety u nas jest tylko wersja bezzoltkowa ;-)
> > sobie przypomniec, czy ten ser byl sztywny, czy raczej miekki po
> > wystygnieciu, jak topione serki?
>
> Jest raczej miekki. Moze jak dobrze odparujesz bedzie sztywniejszy.
> Pozdr. Ulka
Jak dla mnie to ten ser jest czyms posrednim pomiedzy serkiem topionym a
lejacym sie serem ;-) - ale powinien trzymac ksztalt foremki mimo wszystko,
wiec raczej powinnas uzyc tych foremek w ksztalcie kolby kukurydzy.
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|