Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie... hmmm. konsumpcyjne...;-)
Date: Tue, 22 Aug 2006 11:55:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <ecekc0$o9e$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ecd8vu$f7r$1@news.onet.pl> <ecedum$r1k$1@atlantis.news.tpi.pl>
<ecemm1$3ta$1@mx1.internetia.pl>
NNTP-Posting-Host: abdk182.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1156240579 24878 83.6.252.182 (22 Aug 2006 09:56:19
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Aug 2006 09:56:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0634-0, 2006-08-21), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:276048
Ukryj nagłówki
"Patsy Kensit" <P...@b...de> wrote in message
news:ecemm1$3ta$1@mx1.internetia.pl...
>> Drożdże żyją w pewnych granicach zawartości cukru - trzeba dolać wody,
>> najlepiej w postaci drożdży rozpuszczonych w ciepłej wodzie. Temp. 21°C.
>
> moje tez szybko stanelo. A ile tej wody mozna dolac, w stosunku do ilosci
> winy?. moze cukier jeszcze?.
Warunki - cukier trzeba podzielic na dwie, a nawet trzy porcje.
Temperatura soku/wina nie powinna być niższa 18°C i nie przekraczać 23-25°C,
Optymalna to 21°C
Mogą być drożdże słabe - poznać to można przy robieniu matki drożdżowej -
czyli osłodzonej wody wymieszanej z drożdżami - jezeli fermentują
intensywnie - powinny być żywotne. Trzeba zbadać zapach, czy nie ma jakichś
dziwnych nut...
Drożdże można nabyć wraz z pożywkami:
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa
=3&podgrupa=14&session=fd32ce6e2261811a49c040ffeffeb
90b
albo:
http://www.browamator.pl/katalog.php?grupa_p=6&pwd[6
]=%2F163929%2F165994%2F777386&grupa_rek[6]=&ngrp=&so
rtuj=#777386
Proponuję książki:
Jan Cieślak - Domowy wyrób win
Zdzisław T. Nowicki - Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy.
Tę i inne (warto nabyć) w Wydawnictwie Galion:
http://www.galion.com.pl/index.htm
|