Data: 2006-08-22 09:55:47
Temat: Re: Pytanie... hmmm. konsumpcyjne...;-)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Patsy Kensit" <P...@b...de> wrote in message
news:ecemm1$3ta$1@mx1.internetia.pl...
>> Drożdże żyją w pewnych granicach zawartości cukru - trzeba dolać wody,
>> najlepiej w postaci drożdży rozpuszczonych w ciepłej wodzie. Temp. 21°C.
>
> moje tez szybko stanelo. A ile tej wody mozna dolac, w stosunku do ilosci
> winy?. moze cukier jeszcze?.
Warunki - cukier trzeba podzielic na dwie, a nawet trzy porcje.
Temperatura soku/wina nie powinna być niższa 18°C i nie przekraczać 23-25°C,
Optymalna to 21°C
Mogą być drożdże słabe - poznać to można przy robieniu matki drożdżowej -
czyli osłodzonej wody wymieszanej z drożdżami - jezeli fermentują
intensywnie - powinny być żywotne. Trzeba zbadać zapach, czy nie ma jakichś
dziwnych nut...
Drożdże można nabyć wraz z pożywkami:
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa
=3&podgrupa=14&session=fd32ce6e2261811a49c040ffeffeb
90b
albo:
http://www.browamator.pl/katalog.php?grupa_p=6&pwd[6
]=%2F163929%2F165994%2F777386&grupa_rek[6]=&ngrp=&so
rtuj=#777386
Proponuję książki:
Jan Cieślak - Domowy wyrób win
Zdzisław T. Nowicki - Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy.
Tę i inne (warto nabyć) w Wydawnictwie Galion:
http://www.galion.com.pl/index.htm
|