Data: 2006-04-23 22:28:13
Temat: Re: Pytanie o schabowy raz jeszcze (wybaczcie niewiedzę)
Od: "Dorota ***" <d...@W...op.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> szanowni znawcy, przyprawić schabowego przed smażeniem?
A co mi tam pod łapy wpadnie - od cząbru, przez tymianek do papryki, czasem
parę ziół daję na raz. I lubię czosnkiem natarte.
Jak chcesz spróbować czegoś nowego, to spróbuj kotlety po Dorotkowemu - w
musztardzie. Dwie, trzy łyżki musztardy rozetrzyj z łyżką lub dwoma oleju,
aż się połączą (na talerzu głębokim najwygodniej). Do musztardy włóż rozbite
kotlety (ja juz ich nie solę i nie pieprzę, ale jak lubisz ostrzejsze to
możesz), wytaplaj w tej musztardzie z olejem i zostaw je, jeden na drugim,
przynajmniej na pół godziny, a lepiej na 2-3 godziny. Potem postępuj jak ze
zwykłymi schabowymi (nadmiar musztardy dla domowników zgarniam lekko łyżką,
dla siebie zostawiam ;-). Podczas smażenia będzie mocno pachniało musztardą,
ale usmażone kotlety nie mają musztardowego smaku,a są bardzo delikatne i
smaczne. Ja je uwielbiam.
Dorota
|