Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie o zupę grzybową
Date: Tue, 30 Sep 2003 10:14:10 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <blbe7a$p50$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bl8r72$gu1$1@news.onet.pl> <bl97gg$ip9$1@nemesis.news.tpi.pl>
<bl991d$rl9$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: qx254.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1064909873 25760 80.55.49.254 (30 Sep 2003 08:17:53
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 Sep 2003 08:17:53 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174768
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bl991d$rl9$1@news.onet.pl...
> A może wiesz jak zrobić grzybki marynowane?
>
>
bardzo prosto :)
myjesz grzybki (podgrzybki, gaski), skracasz im nozki. wrzucasz na osolony
wrzatek i gotujesz 20 min.
Odcedzasz i dokladnie przelewasz woda.
W garnuszku robisz zalewe woda + ocet w stosunku 3:1 szklanki (nie robie
mocniejszej, bo lubie delikatniejsze marynowane grzyby), wrzucasz lisc
laurowy, pare ziaren ziela angielskiego, kilka gozdzikow, lyzeczke soli,
dwie lyzeczki cukru i sporo gorczycy, tak z czubata lyzeczke. Zagotowujesz i
zalewasz grzybki poukladane w malych czystych sloiczkach. Dokladnie
zakrecasz i juz :) Czekasz pare tygodni i probujesz, czy dobre :)Wlasnie
wczoraj zjedlismy jeden sloiczek podgrzybkow, a teraz czekamy az gaski
przejda marynata.
Mozna ozdabiac takie sloiczki. PIeknie wygladaja, gdy sie tam wrzuci
pokrojona w kwiatuszki marchewke w plasterkach podgotowana wczesniej,
czastki sparzonej cebuli, czy male ostre czerwone papryczki - wtedy grzybki
beda ostre.
pozdrawiam
dorota
|