Data: 2003-09-30 08:14:10
Temat: Re: Pytanie o zupę grzybową
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bl991d$rl9$1@news.onet.pl...
> A może wiesz jak zrobić grzybki marynowane?
>
>
bardzo prosto :)
myjesz grzybki (podgrzybki, gaski), skracasz im nozki. wrzucasz na osolony
wrzatek i gotujesz 20 min.
Odcedzasz i dokladnie przelewasz woda.
W garnuszku robisz zalewe woda + ocet w stosunku 3:1 szklanki (nie robie
mocniejszej, bo lubie delikatniejsze marynowane grzyby), wrzucasz lisc
laurowy, pare ziaren ziela angielskiego, kilka gozdzikow, lyzeczke soli,
dwie lyzeczki cukru i sporo gorczycy, tak z czubata lyzeczke. Zagotowujesz i
zalewasz grzybki poukladane w malych czystych sloiczkach. Dokladnie
zakrecasz i juz :) Czekasz pare tygodni i probujesz, czy dobre :)Wlasnie
wczoraj zjedlismy jeden sloiczek podgrzybkow, a teraz czekamy az gaski
przejda marynata.
Mozna ozdabiac takie sloiczki. PIeknie wygladaja, gdy sie tam wrzuci
pokrojona w kwiatuszki marchewke w plasterkach podgotowana wczesniej,
czastki sparzonej cebuli, czy male ostre czerwone papryczki - wtedy grzybki
beda ostre.
pozdrawiam
dorota
|