Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!news.astercity.net!news.task.gda.pl!newsfeed00
.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-fo
r-mail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie prosba OT + przepis :-)
Date: Sat, 13 Jul 2002 19:08:21 +0200
Organization: w domu
Lines: 28
Message-ID: <agpmoc$kdp$05$1@news.t-online.com>
References: <agplm2$6m2$1@korweta.task.gda.pl>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1026580044 05 20921 Z1xAb5GVSyAZwc 020713 17:07:24
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.7.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:116374
Ukryj nagłówki
Gosia wrote:
> Niedlugo wybieram sie do Paryza i z tym zwiazana jest moja prosba.
> Chodzi mi o ceny. Mam darmowe zakwaterowanie, pewnie tez czesciowo
> wyzywienie. Chcialabym zapytac, czy ktos sie orientuje w cenie
> tygodniowego biletu Carte Orange? Ile musialabym miec "eurow", zeby
> przez tydzien starczylo mi na podstawowe jedzonko (bagietki, maselko,
> jakis dzem, moze raz czy dwa jakas kawa w restauracji)? Oczywiscie
> pewnie bede chciala przywiezc jakies pamiatki ;-) I jeszcze jedna
> prosba - co warto przywiezc z Paryza "w kwestii zywieniowej"? ;-) Moze
> jakies niedostepne u nas przyprawy, ziola? Nie chodzi mi konkretnie o
> kuchnie francuska, moze jakies przyprawy, pasty z kuchni marokanskiej,
> algierskiej, takie ktore przywioze z powrotem bez szkody dla nich?
> Z gory dziekuje za zrozumienie i pomoc :-)
też byłbym ciekaw. Zadałem podobne pytanie dotyczące południa Francji, ale
jak na razie cisza na morzu.
Moje wspomnienia paryskie są z roku 1985, czyli antyczne, ale jako student
też mi się nie przelewało i trzeba było tanio żyć. Wyglądało to mniej
więcej tak: śniadanie: kawa z mlekiem + bułka + jogurt. Potem poszukiwanie
chińczyka lub wietnamczyka. Tam za drobne (w 1985 roku 25-35 franków)
jadłem obiad zupa+danie główne+deser+0.5l wina. Na kolację resztę bułki z
jogurtem. Wychodziło 50-70 franków dziennie. Teraz pewnie ze 20EUR będzie
potrzebne.
Co do reszty niech się tambylcy wypowiedzą.
Waldek
|