Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi
.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pyzy
Date: Thu, 22 Jan 2004 12:15:33 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <buobjb$8kg$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <buj241$12p$1@atlantis.news.tpi.pl> <bulgtd$541$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: yy250.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1074770348 8848 80.53.130.250 (22 Jan 2004 11:19:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Jan 2004 11:19:08 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:187976
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:bulgtd$541$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > A tak na marginesie, to przepis na ciasto do pyz w tej książce był jakiś
> beznadziejny, bo w ogóle się nie chciały lepić i wkurzyło mnie to
strasznie:
> 1,6 kg ziemniaków, z których 0,6kg ugotować i zemleć a resztę zetrzeć na
> surowo, 2 łyżki mąki (ale jakiej na Boga?! pszennej czy kartoflanki? dałam
> taką i taką na wszelki wypadek), jajko. I co Wy na to?
>
cepeliny robilam raz i stwierdzam, ze to bardzo fajne kluchy, natomiast tak
ze dwa razy do roku robie naprawde duza porcje pyz z nadzieniem z gotowanego
miesa. Pozwolicie, ze nie bede wklejac przepisu, tylko samolubnie wkleje
link:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis44.html
proporcje skladnikow ciasta mozna nieco zmieniac, ale wazne jest, aby
ziemniakow bylo 3/4, a maki kartoflanej 1/4. Reszte robimy na tak zwanego
"czuja" - jezeli ciasto kruszy sie w rekach, dodajemy jeszcze jedno jajko, i
juz, ot cala filozofia.
Nie jest to jakis ksiazkowy przepis (chyba) - mam go od 4 czy 5 lat od
ciotki, do ktorej latalam na te pyzy przez cale dziecinstwo :)
pozdrawiam i smacznego
wkn
|