Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Stefan" <s...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pyzy - jestem zagubiona
Date: Tue, 15 Nov 2011 20:10:57 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 42
Message-ID: <j9udg3$7b1$1@inews.gazeta.pl>
References: f...@k...googlegroups.com
<e...@u...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: smartmind.petroinform.com
X-Trace: inews.gazeta.pl 1321384259 7521 195.150.129.55 (15 Nov 2011 19:10:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 15 Nov 2011 19:10:59 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-User: stefan1951
X-Antivirus: avast! (VPS 111115-0, 2011-11-15), Outbound message
X-MSMail-Priority: Normal
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:339251
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Vlodek" <w...@g...com> napisał w wiadomości
news:e0c957dd-39e9-4bf7-8288-030d21162b2c@u9g2000vbx
.googlegroups.com...
On 15 Lis, 13:00, Elka <e...@g...com> wrote:
> Mam sporo przepisów na pyzy, a każdy inny.
> Kiedyś zrobiłam i została mi zupa.
> Marzy mi się obiad z własnoręcznie zrobionymi pyzami, które są smaczne
> i nie rozlatują się.
> Do tego gulasz i czerwona kapusta! O... tak...
>
> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
Sprawa jest dość prosta
2/5 części ziemniaków gotowanych (zmielonych lub przeciśniętych przez
praskę)
3/5 części ziemniaków surowych startych i odciśniętych z soku
mąka ziemniaczana
sól i pieprz
zagniatamy dość gęste ciasto
formujemy podłużne kluski napełnione mięsnym farszem zrobionym wedle
swojego uznania
gotujemy w osolonej wodzie X czasu (około 10 minut) od wypłynięcia
klusek na wierzch wody doświadczalnie testując (PRÓBA) na jednej
sztuce
Podajemy ze skwarkami, lub cebulką przsesmażoną na oliwie
Produkcja PYZ jest czaso i pracochłonna ale satysfakcja i
niezapomniany smak GWARANTOWANY
Pozdrawiam
Vlodek
Swego czasu ( wczesny Gierek) w jednej z wiosek osadników wojskowych nad
Odrą, jadłem wspaniałe pyzy nadziewane słoninką z cebulką polane UWAGA
przypieczoną śmietaną na lekko złoty kolor. Ludzie!!! Boże!!! daj mi to
zjeść jeszcze raz!. Próbowałem wiele razy zrobić taką "polewkę" ale
nici:((((
pozdr
Stefan
|