Data: 2006-06-05 11:53:25
Temat: Re: RO, MINERALNA, SMAK
Od: Waldemar <w...@i...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista schrieb:
>
> "maria" <b...@o...pl> wrote in message
> news:440f.00000020.4483d0b9@newsgate.onet.pl...
>>> Smak wody zależy od jej nie-wodnej zawartości. W filtrach RO dodaje się
>>> czlon nazwany mineralizatorem. Dostarcza on jony pierwiastków
>>> nieszkodliwych
>>> dla czlowieka, ale wpływających na smak wody, dzięki czemu nie
>>> przypomina
>>> ona wody destylowanej. Można pić te wodę bez obrzydzenia jakie jest
>>> naszym
>>> udziałem przy napiciu się wody destylowanej czy wielu kranówek.
>> napisał "Panslavista"
>> witam!Właśnie chodzi mi o filtry a własciwie o dobre, proste i
>> niegrogie,które
>> można stosować do kranówki.Jestem ciekawa waszych doświadczeń w tym
>> względzie a
>> może macie jakieś inne sposoby na polepszenie jakości "mineralnej" z
>> kranu.
>> pozdrawiam maria
>
> Tanio dobrego nie kupisz, przeczytaj ze zrozumieniem wątki "czysta woda"
> i te które mówiły o filtrach, nie przestrasz się negatywnych opinii
> ekspierdów z "Ligi Anty-RO"...
i pierdów z Ligi RO też nie
> RO - Reverse Osmosis - odwrotna osmoza - czyli przeciskanie przy pomocy
> ciśnienia cząsteczek wody przez siatkę o wielkości oczek pozwalającej
> przejść w zasadzie tylko cząsteczkom wody. Reszta cząsteczek jest o
> wiele większa niż połączone atomy: jeden tlenu i dwa wodoru...
hmm, jony Cl- są mniejsze od cząsteczek wody. Na+ też. Fe+ jest też
mniejsze od H2O. RO nie działa tak, jak opisujesz.
Waldek
|