Data: 2006-06-05 11:55:11
Temat: Re: RO, MINERALNA, SMAK
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Waldemar" <w...@i...de> wrote in message
news:4eik9oF1dvq8nU4@uni-berlin.de...
> Panslavista schrieb:
>>
>> "maria" <b...@o...pl> wrote in message
>> news:440f.00000020.4483d0b9@newsgate.onet.pl...
>>>> Smak wody zależy od jej nie-wodnej zawartości. W filtrach RO dodaje się
>>>> czlon nazwany mineralizatorem. Dostarcza on jony pierwiastków
>>>> nieszkodliwych
>>>> dla czlowieka, ale wpływających na smak wody, dzięki czemu nie
>>>> przypomina
>>>> ona wody destylowanej. Można pić te wodę bez obrzydzenia jakie jest
>>>> naszym
>>>> udziałem przy napiciu się wody destylowanej czy wielu kranówek.
>>> napisał "Panslavista"
>>> witam!Właśnie chodzi mi o filtry a własciwie o dobre, proste i
>>> niegrogie,które
>>> można stosować do kranówki.Jestem ciekawa waszych doświadczeń w tym
>>> względzie a
>>> może macie jakieś inne sposoby na polepszenie jakości "mineralnej" z
>>> kranu.
>>> pozdrawiam maria
>>
>> Tanio dobrego nie kupisz, przeczytaj ze zrozumieniem wątki "czysta woda"
>> i te które mówiły o filtrach, nie przestrasz się negatywnych opinii
>> ekspierdów z "Ligi Anty-RO"...
>
> i pierdów z Ligi RO też nie
>
>> RO - Reverse Osmosis - odwrotna osmoza - czyli przeciskanie przy pomocy
>> ciśnienia cząsteczek wody przez siatkę o wielkości oczek pozwalającej
>> przejść w zasadzie tylko cząsteczkom wody. Reszta cząsteczek jest o wiele
>> większa niż połączone atomy: jeden tlenu i dwa wodoru...
>
> hmm, jony Cl- są mniejsze od cząsteczek wody. Na+ też. Fe+ jest też
> mniejsze od H2O. RO nie działa tak, jak opisujesz.
>
> Waldek
Od tego jest wągiel...
|