Data: 2001-07-13 21:35:58
Temat: Re: Raclette - co z tym robic (bez wkupnego)
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jakub Poteraj <p...@w...lodz.pl> wrote:
> A gdzie mozna taki ser kupic - w hipermarkecie? A czy jest moze jakis polski
> odpowiednik tego serka, bo wydaje mi sie, ze "oryginal" moze byc drogi?
Szukaj we francuskich hipermarketach właśnie -- w Krakowie widziałam w Geancie.
Odpowiednik... musi być to ser tłusty, co się ładnie topi, no i mieć
smak. Czyli raczej ciężkie do znalezienie. Radzę poszukać oryginalnego,
chociaż na ten pierwszy, inauguracyjny raz :-)
> Jak zrobic takie ziemniaki? Do tej pory robilem ziemniaki w mundurkach z
> grilla - mylem, smarowalem maslem czosnkowym i zawijalem w alu folie. Ale
> takie pyrki trzeba by chyba kroic w plastry. No nie wiem sam, czekam na
> podpowiedz.
Ja robię tak: ziemniaki kroję wzdłuż na połówki, układam na blasze
przecięciem do góry, posypuję przyprawami (gruba sól, pieprz, papryka, zioła,
może być też któraś z mieszanek przyprawowych do ziemniaków), nakrywam
folią aluminiową i wkładam do gorącego pieca (200 stopni) na jakieś 40
minut. Pyszne wychodzą, i nie tylko do raclette, ale np. do befsztyka
czy pieczonego schabu.
Klasycznie powinny być ziemniaki pieczone w ognisku, a ser przypiekany
na kamieniu koło tegoż ogniska :-))) W knajpach z kolei podają ziemniaki
gotowane w mundurkach.
Anetek
--
....
.' .. `. A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta
:`.__.': Anything is good and useful if it's made of chocolate.
`....'
|