Data: 2001-10-30 17:38:09
Temat: Re: Raki/Crawfish Etouffee
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Mam takie coś, jak raki w zalewie. Samo miąsko. Zmajstrowane chyba tak jak
> krewetki koktajlowe, albo i podobnie.
>
> Czy ktoś wie, co z tego można zrobić oprócz wrzucenia do sałatki?
Prosze bardzo
Crawfish Etouffee
1 cebula
2 lyzki oleju
2 lodygi selera, pokrojone w plasterki
1 zielona papryka, pokrojona w cienkie paski
1 zabek czosnku
pieprz
sol
cayenne do smaku
4 lyzki maki kartoflanej
pol kilo rakow (lub krewetek)
1 lyzka masla
1 szklanka rosolu
2 szklanki ugotowanego ryzu
Pokrojona cebule zeszklic na oleju, dodac seler, papryke i czosnek,
chwile podsmazyc, dodac make kartoflana i przyprawy, wymieszac, dodac
raki i rosol, i dusic 10 minut. Dodac maslo, wymieszac, dodac cieply
ryz, wymieszac i podac w miseczkach przybranych nacia z selera lub
pietruszki. Niektorzy nie mieszaja ryzu w ostaniej chwili, tylko podaja
ryz osobno, a etouffee osobno.
Magdalena Bassett
|