Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Re:
Date: Mon, 30 Aug 2004 13:39:04 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 67
Message-ID: <cgvaln$8lt$1@inews.gazeta.pl>
References: <cgn8c6$a6h$1@atlantis.news.tpi.pl> <cgn8o7$52j$1@news.onet.pl>
<cgn9hh$1dc$1@news.onet.pl> <cgnam9$qm2$1@pippin.nask.net.pl>
<cgnb6n$s01$1@atlantis.news.tpi.pl> <cgnbr5$v0q$1@achot.icm.edu.pl>
<cgnc8k$5ca$1@atlantis.news.tpi.pl>
<zeTXc.67853$UTP.27700@twister01.bloor.is.net.cable.rogers.com>
<cgphck$edc$1@nemesis.news.tpi.pl> <cgq23q$dsj$1@inews.gazeta.pl>
<cgq61m$ads$1@atlantis.news.tpi.pl> <cgq6dd$f63$1@nemesis.news.tpi.pl>
<cgq7au$h7l$1@atlantis.news.tpi.pl> <cgqbhd$1i9c$1@news.mm.pl>
<cgqmut$34e$1@atlantis.news.tpi.pl> <cgtcbo$1a5$1@nemesis.news.tpi.pl>
<cgtle0$6q7$1@nemesis.news.tpi.pl> <cgtsof$p0s$1@inews.gazeta.pl>
<cguqov$r80$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: client40.fwdc1.hawkcommunications.com
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1093873144 8893 172.20.26.235 (30 Aug 2004 13:39:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 30 Aug 2004 13:39:04 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.162
X-Remote-IP: client40.fwdc1.hawkcommunications.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:212794
Ukryj nagłówki
JerzyN <N...@m...pl> napisał(a):
> > Niestety, dobra tequila jest droga bo [...]
>
> Bo są tacy co w to uwierzyli i jeszcze są gotowi słono za nią zapłacić.
> Zobacz sam:
> http://www.itequila.org/made.htm
> Zwyczajne ogłupianie marketingowe stosowane przez mega korporacje dla
> wydojenia naiwnych.
> Jestem pewien, ze w samym Meksyku znalazłoby się co najmniej 1000 osób
> robiących chałupniczymi metodami lepszą tequilę na własny użytek i po
> wielokrotnie niższej cenie.
> ;-))))))))))))))))))))
Hmmm...Pewnie tak i nie. O wszystkim mozna powiedziec, ze jestesmy ofiarami
marketingowcow ale - chcesz czy nie chcesz - sa kolosalne roznice pomiedzy
tanimi i drogimi produktami, i to nawet pomijajac element snobizmu (co jest
tez wazne...) W USA przecietnie dobra tequila jest raczej tania w
porownaniu do innych trunkow - 20-30 dolarow za kwarte (nieco mniej niz
litr) i choc kwarta tequila za 60 dolarow nie jest rzadkoscia to smakuje ona
znacznie lepiej, natomiast tanie tequile sa niezle do mieszanek typu
Margarita czy Sangrita. Jest tez mnostwo "designer" wersji tequila i sa one
zwykle baaaardzo dobre choc kosztuja znaaaacznie wiecej niz 60 dolarow za
kwarte... Ale w Meksyku dobra tequila (szczegolnie ta nielezakowana -
"joven") jest tyz cegus droga - podatki na alkohol! (A i w USA sa
kolosalne roznice pomiedzy stanami np. ta sama butelka tequila w Kaliforni
jest o 25% tansza niz np. w stanie Maryland...Wynik polityki podatkowej
stanow...)
Ale sa dosyc konkretne powody zwyzki cen "normalnych" odmin tego tequila -
problemem Agave Tequilana jest zanik roznorodnosci genetycznej na skutek
metod hodowlanych. Czesto cala plantacje tego kaktusa atakuje jakis grzybek
i trzeba spalic kilka(nascie) hektarow agava azul. A newt jesli nie to
srednio 1/3 roslin nie nadaje sie do uzycia z powodu chorob. Jest to dosyc
powazny problem bo kiedys zbierano serca agavy rosnacej dziko i/albo
rozsadzano taka agave ale od kilkudziesieciu lat wiekszosc hodowlanych agav
pochodzi de facto od jednego krzaczka... W Jalisco (kolebka tequila i agave
azul) zmienia sie to powoli na skutek pracy genetykow ale wezmie to lata
cale. Problemem jest tez zmniejszenie sie populacji nietoperzy ktore
zapylaja agave. A tymczasem ludziska pija i pija...
Smiesznie jest ,bo podczas wycieczki po zakladach Jose Cuervo czy Sauzo w
miescie Tequila przewodnicy zachecaja zwiedzajacych do jak najwielszej
konsumpcji tequili coby umozliwic odnowienie plantacji agava azul :-)))
Chalupniczo sie tequilii raczej nie pedzi (nie wiem jak jest z prawem w
Jalisco - moge zapytac) ale robi sie za to wspaniale wino mezcal - baaaardzo
smakowite :-)))
A co do cen i jakosci - sprobuj kieliszek dobrej _drogiej_ zimnej tequila
(najlepiej "joven" - "blanco") + troche sangrita na boku... A potem napijs
sie "Jose Curevo Especial" - brrrrrrrrrrrrrrrrrr!
Sangrita to mieszanka soku pomidorowego, soku z limonki, sosu Tabasco albo
pieprzu kajenskiego, soku pomaranczowego, soli, pieprzu czrnego i cebuli -
wszystko zmiksowane. Sa miliony przepisow na sangrita - kazdy to robi
inaczej. Uzywa sie sangrita albo do "zapijania" tequila albo do robienia
koktejlu z tequila (w tym ostatnim przypadku mozna uzyc podlej tequila.)
Ja osobiscie preferuje tequila "zapita" piwem :-))))
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|