Data: 2004-09-30 10:04:57
Temat: Re: Re: Ruskie pierogi
Od: "Agnieszka J." <j...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1499.000005cc.41552e5c@newsgate.onet.pl...
> > dodajesz do mąki gorącą wodę?????????
> > maaaatko, skad taki przepis?????
> >
> > przeciez w gorącej wodzie skrobia zaczyna sie rozklejac, jak z tego
wychodzi
> sprężyste ciasto......???? sprężystości nadaje gluten, ktory powstaje przy
> wyrabianiu ciasta z bialka znajdujacego sie w mace... wgorącej wodzie
bialko
> sie scina...? wiec jak...???
1. Białka nie dodaję do ciasta - ono leci do farszu. W mące ląduje tylko
żółtko.
2. Wodę gorąca leję na samą mąkę i szybko wyrabiam to nożem i czekam aż te
grudki "mączno-wodne" wystygną i dopiero wtedy je łączę z żółtkiem i
zaczynam wyrabianie ciasta.
3. Także nic nie ma prawa się ściąć :) I ciasto jest super sprężyste i
pierogi sie nie rozklejają :)
<ciach>
--
Agnieszka J.
|