Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!not-for
-mail
From: l...@i...waw.pl (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Re: kiszenie - co to właściwie jest?
Date: Tue, 18 Apr 2000 11:22:53 GMT
Organization: Institute of Electron Technology
Lines: 20
Message-ID: <3...@n...nask.pl>
References: <8dei7i$gj9$1@news.ipartners.pl> <3...@n...nask.pl>
<8desba$pk5$1@news.ipartners.pl>
<P...@f...cgs.pl>
Reply-To: l...@i...waw.pl
NNTP-Posting-Host: micro2.ite.waw.pl
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.11/16.235
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27110
Ukryj nagłówki
On Mon, 17 Apr 2000 13:33:11 +0200, Malgorzata Krzyzaniak
<z...@t...eu.org> wrote:
>On Mon, 17 Apr 2000, Adaś Jezierski wrote:
>
>> Czy w takim razie jest inny sposób takiej " konserwacji" aby produkt -
>> liscie czosnku - nadawaly sie pozniej do bezposredniego jedzenia?
>
> Może tak jak natkę pietruszki czy koperek? Upchać w pojemniczek do
>robienia kostek lodowych, zalać wodą i zamrozić?
Z tego co kojarze to jednak liscie (lodygi) czosnkowe jakos sie daja
kisic - nie wiem na ile pojdzie to samo a na ile trzeba wspomoc innymi
dodatkami roslinnymi... pozostaje miec nadzieje ze zawarosc substancji
bakteriobojczych w lisciach i lodygach jest mniejsza jak w dozrzalej
glowce czosnku - i ze bakterie kwasu mlekowego dadza rade to
przetrwac... Ale to mozna tylko sprawdzic eksperymentalnie.
--
Darek
|