Data: 2000-04-18 11:22:53
Temat: Re: Re: kiszenie - co to właściwie jest?
Od: l...@i...waw.pl (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 17 Apr 2000 13:33:11 +0200, Malgorzata Krzyzaniak
<z...@t...eu.org> wrote:
>On Mon, 17 Apr 2000, Adaś Jezierski wrote:
>
>> Czy w takim razie jest inny sposób takiej " konserwacji" aby produkt -
>> liscie czosnku - nadawaly sie pozniej do bezposredniego jedzenia?
>
> Może tak jak natkę pietruszki czy koperek? Upchać w pojemniczek do
>robienia kostek lodowych, zalać wodą i zamrozić?
Z tego co kojarze to jednak liscie (lodygi) czosnkowe jakos sie daja
kisic - nie wiem na ile pojdzie to samo a na ile trzeba wspomoc innymi
dodatkami roslinnymi... pozostaje miec nadzieje ze zawarosc substancji
bakteriobojczych w lisciach i lodygach jest mniejsza jak w dozrzalej
glowce czosnku - i ze bakterie kwasu mlekowego dadza rade to
przetrwac... Ale to mozna tylko sprawdzic eksperymentalnie.
--
Darek
|