Data: 2003-01-19 13:57:56
Temat: Re: Re:weki- przepisy
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
przepisy:
Mieso gotowane w rosole.
Mieso( kurczak, cielecina, wolowina) wlozyc do wody, zagotowac, odszumowac,
dodac wloszczyzne, przyprawy, sol do smaku i gotowac do stanu
polmiekkiego.Nastepnie wyjac mieso z rosolu, usunac kosci. Gorace jeszcze
mieso ukladac scislo w goracych slojach, zalac rosolem pokrywajac mieso
(patrz post weki), zamknac sloje i poddac pasteryzacji w/g wskazowek.
Pieczen wieprzowa
Mieso z szynki , lopatki, schabu ,karkowki, pozbawione kosci, umyte ciepla
woda i osaczone natrzec sola(ewent. z pieprzem,majerankiemi czosnkiem)i
upiec w piekarniku lub prodizu, podlewajac niewielka iloscia wody. Na wpol
miekkie mieso wyjac, pokroic w plastry , ulozyc scislo w slojach i zalac
sosem z pieczenia. Sloje zamknac i pasteryzowac w/g wczesniejszych rad.
Kotlety schabowe.
Poledwice wieprzowa(schab bez kosci) oplukac ciepla woda, osaczyc, pokroic
na kotlety. Kotlety lekko rozbic, posypac sola i pieprzem , nastepnie
obsmazyc na dobrze rozgrzanym tluszczu z obu stron, az do silnego
zrumienienia. Gorace kotlety ukladac ciasno w goracych slojach, sloje
zamknac i poddac pasteryzasci w/g wczesniejszych rad.
Jesli czas przechowywania nie bedzie przekraczal 1 miesiaca , mozna je
po ulozeniu w slojach , zalac goracym smalcem tak, aby pokrywal kotlety,
zamknac sloje i szybko wyniesc do ZIMNEJ spizarni.
Mieso duszone
Mieso wieprzowe, wolowe, cielece, baranie lub krolicze polukac ciepla woda,
odsaczyc, usunac kosci i pokrajac na kawalki wielkosci ok. 5 cm.Kawalki
miesa obsmazyc na patelni na goracym tluszczu (dobrze rumieniac), lekko
posolic i przelozyc do rondelka. W szklance wrzatku rozpuscic kostke
rosolowa , zalac mieso w rondelku dodajac lisc laurowy, zabek(lub
wiecej)czosnku, szczypte majeranku, pieprzu oraz szczypte papryki i dusic
pod przykryciem az bedzie na wpol miekkie. Ilosc sosu w rondelku uzupelnic
woda w czasie duszenia tak, aby mieso bylo prawie pokryte sosem. Pod koniec
duszenia czesc sosu odparowac na ostrym ogniu.Gorace mieso nakladac do
goracych sloi, wlac sos, sloje zamknac i pasteryzowac w/g wczesniejszych
rad.
Jola L-L
PS: te przepisy rowniez z w/w ksiazki W.Poszepszynskiego
|