Data: 2001-09-16 10:31:50
Temat: Re: Re:zupa rybna
Od: "czarek" <c...@z...media.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tomek W <d...@e...net.ae> napisał(a) w artykule
<3...@e...net.ae>...
> Tez nie wiem co to jest sterlet ale pamietalem fragment z " Mistrza i
> Malgorzaty" M.Bulchakowa
>
> "Pamietaja starego Gribojedowa co starsi mieszkancy Moskwy!
> Co tam sandacz au naturel z wody?! Sandacz to jeszcze nic, moj mily
> Ambrosij! A sterlet, sterlet w srebrzystym naczynku, filet ze sterleta z
> szyjkami rakowemi i ze swiezym kawiorem?"....
>
Sterlet Acipenser ruthenus, ryba z rodziny jesiotrow, zyjaca w zlewiskach
M. Czarnego. M. Kaspijskiego i M. Arktycznego. Osiaga dlugosc 3 m. Ma
chude, ciemne mieso, dobre do smazenia i duszenia. Ikra przerabiana jest na
kawior
podaje za Lebkowskim
Czarek
|