Data: 2002-03-21 22:06:46
Temat: Re: Risotto.
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "B.Caccia" <c...@w...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a7ch7v$go$1@news.tpi.pl...
> Czy ciekawe to nie wiem, ale proste i szybkie. Gdy lodówka pusta to robi
> risotto z groszkiem:
Troche inna wersja z groszkiem - risi e bisi
30 dkg ryzu
30 dkg mlodego zielonego groszku
2 lyzki masla
5 dkg boczku
1 mala cebula
zielona pietruszka drobno pokrojona
starty parmezan
-na patelni na 1 lyzce masle podsmazyc na zloto drobno pokrojona cebule i
boczek
-dodac zielony groszek, najlepiej swiezy (to juz niedlugo:) ale mrozony tez
moze byc (nalezy go wczesniej przeplukac ciepla woda i odsaczyc) oraz
chochle rosolu i gotowac na bardzo malym ogniu przez ok.10 min.
-dodac ryz, i kolejna chochle rosolu, gotowac przez ok 20 min co pewien czas
dolewajac rosol
- gdy gdy plyn wsiaknie juz w ryz i odparuje zdejmujemy z ognia, dodajemy
pozostale maslo pietruszke i parmezan i trzymamy pod przykryciem przez 2-3
min. i gotowe.
Smacznego
Kasia L.
|