Data: 2002-10-01 18:51:24
Temat: Re: Rizotto
Od: "halszczak" <h...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przepis podstawowy na risotto.
1 cebula pokrojona w kostkę, 1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę, 10 dag
masła, 40 dag okrągłoziarnistego ryżu, 1/8 l wytrawnego białego wina, 1 l
rosołu mięsnego, 10 dag parmezanu.
Cebulę i czosnek poddusić w 3 dag masła, dodać ryż i dusić do zeszklenia
(ok. 2 min). Dolać wino i chwilę podgotować mieszając, po czym stopniowo
dolewać wrzący rosół. Zagotować i po ok. 2 min zmniejszyć ogień, a gdy
wchłonie płyn, odstawić na ok. 15-20 min do spęcznienia, mieszając od czasu
do czasu. Dodać resztę masła i ser i wymieszać.
Wino można sobie darować, a do środka co tylko dusza zapragnie.
Smacznego Artur
|