Data: 2005-03-20 08:52:00
Temat: Re: Rodzaje kalorii.
Od: b...@w...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Przytyjesz więcej. W soku masz cukry proste i najwyżej dwucukry. Po ich
> spożyciu szybko zostają strawione i wchłonięte do organizmu. Już 5 gram
> glukozy dostającej się do krwi podnosi jej poziom ze 100 na 200 mg/dl. Ty
> wypiłeś 100 gram cukrów. Poziom we krwi szybko się podnosi, a więc następuje
> wyrzut insuliny i glukoza wpychana jest do komórek dla spalenia i
> przetworzenia na tłuszcz. Ponieważ spalić się wszystkiego nie da w krótkim
> czasie, to znaczna część będzie przetworzona na tłuszcz.
> Jeżeli zjesz pączka, to proces wchłaniania cukrów do krwi będzie trwał
> dłużej, bo pączek to przede wszystkim cukry złożone i tłuszcz. Cukry złożone
> są dłużej trawione, a tłuszcz dodatkowo spowalnia trawienie. Glukoza wolniej
> będzie dostawała się do krwi, a więc jest większa szansa, że będzie spalana,
> a nie zamieniana na tłuszcz.
> Jest jeszcze drugi aspekt wypicia karotki, a zjedzenia pączka. Po litrze
> karotki za godzinę będziesz cholernie głodny i będziesz musiał coś zjeść, a
> więc tłuszczyk którego Ci przybyło zostanie na miejscu. Po pączku, głód
> poczujesz dużo później i będzie słabszy, więc masz większe szanse na
> spalenie jeszcze trochę własnego tłuszczyku, aby wrócić do pierwotnej wagi.
Jej, skomplikowane to troche:-> Ale jeśli dobrze zrozumiałem do spożywane
cykry proste są szybko przetwarzane i nie zdążą się spalić tylko są odkładane
jako tłuszcz. Ale przecież wszystkie warzywa i owoce mają cukry proste (tak mi
sie wydaje)...
pozdrawiam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|