Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.neostrada.pl!n
emesis.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-m
ail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rodzice twierdzą, że nie potrafie gotować - co im ugotować?
Date: Fri, 3 Apr 2009 18:37:56 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 34
Message-ID: <gr5eia$84j$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <gr52e4$hjg$1@inews.gazeta.pl> <gr59fe$fsj$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abcu53.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1238777226 8339 83.6.236.53 (3 Apr 2009 16:47:06
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 3 Apr 2009 16:47:06 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 090403-0, 2009-04-03), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321523
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Bbjk" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:gr59fe$fsj$1@inews.gazeta.pl...
Pomidorowa to dobry wybór, trzeba tylko wybrać czy z ryżem, czy z
kluskami. Sam, odradzam "kupny" makaron. Jeżeli ma być vege gotujemy bulion
warzywny np 3 litry, warzywa - włoszczyzna jak do rosołu, ale z kawałkiem
kapusty włoskiej, z braku może być mrożonka ważywna z kalafiorem lub
brukselką (o ile kto lubi). Do tego nastawianego bulionu wsypujemy od 3/4 do
1 szklanki ryżu - ojciec moze lubić zawiesiste zupy. Trzeba wiedzieć jaką
pomidorówkę gotujecie - czystą czy z jarzynami - wtedy nie sypiecie ryżu na
początku, lecz do ugotowanego i odcedzonego wywaru lub gotujesz osobno.
Przygotowujesz wyciag koloru - najlepszy jest smalec ale może być to
inny tłuszcz - podgrzewasz go na patelni i wsypujesz do rozgrzanego lekko
tłuszczu mieloną paprykę słodką w ilości akceptowalnej, nie wolno
zbrązowić - będzie gorzka, wlewasz lub wkładasz przecier lub koncentrat
pomidorowy i zasmażasz nie przypalając. Zawartość patelni wlejesz do zupy na
koniec. Pojemnik (duży ) śmietany, na końcu siekana pietruszka może być na
talerze, podobnie jak część dobrej smietany jako ozdoba (łyżka śmietany na
środek talerza).
Doprawianie - przyprawa płynna Maggi lub inna do zup, szczypta gałki
muszkatołowej (mielona to zdecydowanie gorsze rozwiązanie) zdrapanej nożem z
orzeszka muszkatołowego.
Kluski to lane ciasto, kluski kładzione, haluski lub domowy makaron -
dodany pod koniec gotowania.
Mięso - można gotować zupę na "kościach" - żeberka, kości schabowe, a
nawet korpusy drobiowe - na początku, do zimnej wody. Jeżeli zupa ma być
czysta mięso zdejmujemy z kości po ugotowaniu i ochłodzeniu i wkladamy w
jakimś naczyniu do chłodziarki do wykorzystania w innych potrawach np
gołąbkach, chyba, że jest to kawał czystego mięsa, które można pokroić na
kawałki - wtedy wrzucić do zupy (kawałki mniejsze trochę niz do gulaszu). Do
zawiesistej obrane mieso kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy do zupy.
|