Data: 2009-04-03 16:37:56
Temat: Re: Rodzice twierdzą, że nie potrafie gotować - co im ugotować?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Bbjk" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:gr59fe$fsj$1@inews.gazeta.pl...
Pomidorowa to dobry wybór, trzeba tylko wybrać czy z ryżem, czy z
kluskami. Sam, odradzam "kupny" makaron. Jeżeli ma być vege gotujemy bulion
warzywny np 3 litry, warzywa - włoszczyzna jak do rosołu, ale z kawałkiem
kapusty włoskiej, z braku może być mrożonka ważywna z kalafiorem lub
brukselką (o ile kto lubi). Do tego nastawianego bulionu wsypujemy od 3/4 do
1 szklanki ryżu - ojciec moze lubić zawiesiste zupy. Trzeba wiedzieć jaką
pomidorówkę gotujecie - czystą czy z jarzynami - wtedy nie sypiecie ryżu na
początku, lecz do ugotowanego i odcedzonego wywaru lub gotujesz osobno.
Przygotowujesz wyciag koloru - najlepszy jest smalec ale może być to
inny tłuszcz - podgrzewasz go na patelni i wsypujesz do rozgrzanego lekko
tłuszczu mieloną paprykę słodką w ilości akceptowalnej, nie wolno
zbrązowić - będzie gorzka, wlewasz lub wkładasz przecier lub koncentrat
pomidorowy i zasmażasz nie przypalając. Zawartość patelni wlejesz do zupy na
koniec. Pojemnik (duży ) śmietany, na końcu siekana pietruszka może być na
talerze, podobnie jak część dobrej smietany jako ozdoba (łyżka śmietany na
środek talerza).
Doprawianie - przyprawa płynna Maggi lub inna do zup, szczypta gałki
muszkatołowej (mielona to zdecydowanie gorsze rozwiązanie) zdrapanej nożem z
orzeszka muszkatołowego.
Kluski to lane ciasto, kluski kładzione, haluski lub domowy makaron -
dodany pod koniec gotowania.
Mięso - można gotować zupę na "kościach" - żeberka, kości schabowe, a
nawet korpusy drobiowe - na początku, do zimnej wody. Jeżeli zupa ma być
czysta mięso zdejmujemy z kości po ugotowaniu i ochłodzeniu i wkladamy w
jakimś naczyniu do chłodziarki do wykorzystania w innych potrawach np
gołąbkach, chyba, że jest to kawał czystego mięsa, które można pokroić na
kawałki - wtedy wrzucić do zupy (kawałki mniejsze trochę niz do gulaszu). Do
zawiesistej obrane mieso kroimy na mniejsze cząstki i wrzucamy do zupy.
|