Data: 2002-09-14 09:24:22
Temat: Re: Rodzime dania
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
Codziennym napojem
>Slowian bylo piwo oraz "sycone" miody. Znano takze wina ale znacznie
>pozniej. Slowianskie piwo bylo jasne, lekkie, zielonkawe w kolorze i
>musujace. Pito je tak, jak my dzis pijemy wode mineralna czy cole- dla
>ugaszenia pragnienia i w czasie posilkow.Piwo warzono poczatkowo w kazdym
>domu dla wlasnego uzytku. no ale przebywamy juz w tym czasie w strefie
>zamorskich wplywow.
> Ale co ty "Bogus" mozesz wiedziec o przepisach z Biskupina. Nawet Gall
>Anonim nic na temat przepisow nie napisal.....
>
> Jola L-L
>
a piwo to najlepsze bylo oczywiscie we Wroclawiu - Piwnica
Swidnicka miala prawa warzenia piwa jakies wylaczne i slynne bylo
bardzo, imowimy wlasnie o takich sredniowiecznych czasach, choc
to to musze sprawdzic...pewnie w tym czasie i baranine jedli, bo
o wlokiennictwo nie tylko lniane bylo rozwiniete, a to, co
przytargane skadinad to roznie z tym bywa, taka Bona to
rzeczywiscie wplyw miala niesamowity - czy to ona wprowadzila
rewolucyjne narzedzie do jedzenia - widelec? ciekawe swoaja dorga
ILE krzywdy musieli sobie ziomkowie narobic zanim opanowali
sztuke jedzenia widelcem!
aaa, jeszcze cos - kminek, ktory rosl zawsze i wszedzie w Europie
i uzywany nei tylko jako smaczna przyprawa, ale i jako srodek
lagodzacy skutki uboczne jedzenia wieprzowiny na przyklad....
Trys
zdaje sie, ze mi kierunek zmienia lista ksiazek do
kupienia/przeczytania.....
>
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|