Data: 2004-07-31 09:59:26
Temat: Re: Rolada szpinakowa [P]
Od: "Asienka P" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ana" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cee8j7$20ct$1@mamut.aster.pl...
> Baaardzo poprosze przepisik :-)
Baaardzo proszę
Rolada szpinakowa
Składniki
````````````
1/2 kg świeżego szpinaku,
3 jajka,
mniejszy brokuł,
150 g drobno startej mozzarelli
kilka łyżek śmietany,
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)
Sposób przyrządzania
``````````````````````````
Szpinak umyć, przebrać, poodcinać ogonki, wrzucić do garnka, wlać kilka
łyżek wody (3- 4), odrobinę soli, przykryć pokrywką i na dużym ogniu gotować
5 minut. Potem to na sitko, ostudzić, odcisnąć nadmiar wody i drobno
posiekać.
Żółtka oddzielić od białek, dodać do szpinaku, białka ubić, tylko nie za
mocno, tak aby piana lekko zesztywniała.
Szpinak doprawić do smaku (sól, pieprz, gałka), wymieszać, dodać pianę z
białek, delikatnie zamieszać. Tą masę wylać do dużej blaszki (32 na 23)
wyłożonej pergaminem wysmarowanym tłuszczem i podsypanym mąką (bułką),
wyrównać, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec aż "placek"
scalony i przyzłocony (niecałe 20 min).
Brokuła podgotować w osolonej wodzie (5 minut). Wyjąć, pokroić dość drobko.
Dodać śmietany tyle by całość była w miarę połączona.
Gdy szpinak gotowy wyjąć, trochę przestudzić (nie wyłączać piekarnika).
Wydobyć placek z blachy i papieru, posypać mozzarellą, wyłożyć brokuły,
zwinąć w roladę i włożyć jeszcze na kilka minut do piekarnika.
U nas w domu taką roladę jemy na obiad pokrojoną w skośne plasterki, z sosem
pomidorowym, ziemniakami z wody, surówką. Jest smaczna i cieszy oko
zwłaszcza właśnie w zestawieniu z czerwonym sosem.
Smacznego
Asieńka P.
|