Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Rosół wieprzowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Rosół wieprzowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 147


« poprzedni wątek następny wątek »

51. Data: 2015-11-22 15:47:14

Temat: Re: Rosół wieprzowy
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
news:5651c579$0$640$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Po kucharsku - "przygnał kocioł garnkowi..." a kto wyrwał z kontekstu
>>>> jakieś niezbyt ściśle związane z tematem zdanie i postawił je na ostrzu
>>>> noża?
>>>
>>> Oj przygnał, przygnał...
>>>
>>> Q
>>
>> I druga Kociołkowa się znalazła.. z pominięcia dwu liter w wyrazie robić
>> zagadnienie..
>
> Chcemy Ci zrobić dobrze, dbamy o polskość.

:-)))

"Po 89roku Polska prowadzi m.in. politykę "wyzwalania" ludzi tu
mieszkających od tradycji. Skutkuje to m.in. ordynarnym
kaleczeniem mowy ojczystej," - kto mieczem wojuje, od miecza ginie!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


52. Data: 2015-11-22 15:48:37

Temat: Re: Rosół wieprzowy
Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora

"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnn53c9b.pav.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Mawiano też kiedyś, że chłop na wsi rosół z qry je tyklo
> w dwóch sytuacjach: gdy chłop chory, albo gdy qra chora.
>
> Jarek
>
> PS:
> Dużo zdrowia życzę.

Za poranny uśmiech
Przy porannej kawie
Podziękował
Pszemol.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


53. Data: 2015-11-22 16:40:11

Temat: Re: Rosół wieprzowy
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2015-11-22 14:26, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Sun, 22 Nov 2015 12:46:13 +0100, FEniks napisał(a):
>> W dniu 2015-11-22 o 09:32, tomjas pisze:
>>> On Sat, 21 Nov 2015 12:02:36 +0100, wolim wrote:
>>>> No właśnie.
>>>>
>>>> Dlaczego nie rosół na wieprzowinie?
>>>>
>>> Wieprzowina daje dość kwaśny wywar. Na zupe jest ok ale sam rosół byłby
>>> za kwaśny.
>>
>> Wołowina też daje kwaśny wywar. M.in. dlatego nie lubię rosołu na samej
>> wołowinie, zawsze dodaję przynajmniej ze 2 skrzydełka drobiowe.
>> A ostatnio króluje u mnie rosół z kury (odkąd znalazłam dobre źródło
>> kurzyny).
>>
>> Ewa
>
> Kurzyna u mni tylko jako komponent. Wzbogaca aromat rosołu, ale sama w
> rosole - nie, dzięki. Nie znoszę smrodu ptasiego solo. I nie nie, kurzynę
> mam zawsze prima sort, nie stare kurzysko.

No i dobrze.
Mnie z kolei śmierdzi w rosole cielęcina, za to dodatek jagnięciny zupę
wzbogaca (jeśli pomidorówka w planach).
Niech każdy je, co lubi.

Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


54. Data: 2015-11-22 16:41:33

Temat: Re: Rosół wieprzowy
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2015-11-21 12:02, obywatel wolim uprzejmie donosi:
> No właśnie.
>
> Dlaczego nie rosół na wieprzowinie?

Już tu kiedyś było coś na temat zupek, całkiem niedawno:
https://groups.google.com/forum/#!searchin/pl.rec.ku
chnia/rosół/pl.rec.kuchnia/Mzwm46Cna5Q/6H95a-5_msUJ

Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


55. Data: 2015-11-22 16:55:08

Temat: Re: Rosół wieprzowy
Od: bbjk <b...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 15-11-22 o 16:40, Qrczak pisze:

> No i dobrze.
> Mnie z kolei śmierdzi w rosole cielęcina, za to dodatek jagnięciny zupę
> wzbogaca (jeśli pomidorówka w planach).
> Niech każdy je, co lubi.

Od zawsze to piszę. Ale niektórzy własne idiosynkrazje uważają za
wzorzec sewrski, a wszystko inne jest be, bo albo śmierdzi, albo zbyt
twarde, albo niewysmażone, albo nie zna onego.
--
B.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


56. Data: 2015-11-22 17:32:21

Temat: Re: Rosół wieprzowy
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 22 Nov 2015 16:40:11 +0100, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2015-11-22 14:26, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Sun, 22 Nov 2015 12:46:13 +0100, FEniks napisał(a):
>>> W dniu 2015-11-22 o 09:32, tomjas pisze:
>>>> On Sat, 21 Nov 2015 12:02:36 +0100, wolim wrote:
>>>>> No właśnie.
>>>>>
>>>>> Dlaczego nie rosół na wieprzowinie?
>>>>>
>>>> Wieprzowina daje dość kwaśny wywar. Na zupe jest ok ale sam rosół byłby
>>>> za kwaśny.
>>>
>>> Wołowina też daje kwaśny wywar. M.in. dlatego nie lubię rosołu na samej
>>> wołowinie, zawsze dodaję przynajmniej ze 2 skrzydełka drobiowe.
>>> A ostatnio króluje u mnie rosół z kury (odkąd znalazłam dobre źródło
>>> kurzyny).
>>>
>>> Ewa
>>
>> Kurzyna u mni tylko jako komponent. Wzbogaca aromat rosołu, ale sama w
>> rosole - nie, dzięki. Nie znoszę smrodu ptasiego solo. I nie nie, kurzynę
>> mam zawsze prima sort, nie stare kurzysko.
>
> No i dobrze.
> Mnie z kolei śmierdzi w rosole cielęcina, za to dodatek jagnięciny zupę
> wzbogaca (jeśli pomidorówka w planach).
> Niech każdy je, co lubi.
>

Pozwalasz?


--
XL
http://niepoprawnipolitycznie.com/zdychaj-francjo-dl
a-przykladu/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


57. Data: 2015-11-22 17:34:47

Temat: Re: Rosół wieprzowy
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pani Basia napisała:

>> Niech każdy je, co lubi.
>
> Od zawsze to piszę. Ale niektórzy własne idiosynkrazje uważają za
> wzorzec sewrski, a wszystko inne jest be, bo albo śmierdzi, albo
> zbyt twarde, albo niewysmażone, albo nie zna onego.

To ostatnie zwłaszcza. Zwłaszcza dobry powód, by przytoczyć poprzednie.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


58. Data: 2015-11-22 17:50:35

Temat: Re: Rosół wieprzowy
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-11-22 o 14:09, Qrczak pisze:
> Dnia 2015-11-22 13:43, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>> W dniu 2015-11-22 o 13:30, Trybun pisze:
>>> W dniu 2015-11-22 o 12:44, FEniks pisze:
>>>> W dniu 2015-11-22 o 09:48, Trybun pisze:
>>>>> Skutkuje to m.in. ordynarnym kaleczeniem mowy ojczystej, czy
>>>>> propagowaniem niedogotowywania makaronu albo niedosmażania wątróbki,
>>>>> przez wynajmowanych "celebrytów".
>>>>>
>>>>
>>>> Dyskredytowaniem wieprzowiny do rosołu też?
>>>>
>>>> Ewa
>>>
>>> Jakże by inaczej. Skoro pan Omasta może propagować odymianie prawie
>>> wszystkiego dymem z siana, to co go powstrzymuje od propagacji rosołu
>>> wieprzowego?
>>
>> Jest za a nawet przeciw, czy może jakiś post zmienił Twoje upodobania?
>
> Ja jeszcze chwilę poczekam, aż się zagęści. Bulion z wieprza - rzecz
> najlepsza*.
>
>>> P.S. A co tam u was w Wrocławiu za zamieszanie pod teatrem?
>>
>> Ponoć za porno było celebrytom.
>
> I nie chcieli Kółka wkręcić do kółka?

Może i by chcieli, ale biletów zabrakło.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


59. Data: 2015-11-22 17:51:36

Temat: Re: Rosół wieprzowy
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-11-22 o 14:30, Ikselka pisze:
> Dnia Sun, 22 Nov 2015 13:43:45 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2015-11-22 o 13:30, Trybun pisze:
>>> W dniu 2015-11-22 o 12:44, FEniks pisze:
>>>> W dniu 2015-11-22 o 09:48, Trybun pisze:
>>>>> Skutkuje to m.in. ordynarnym kaleczeniem mowy ojczystej, czy
>>>>> propagowaniem niedogotowywania makaronu albo niedosmażania wątróbki,
>>>>> przez wynajmowanych "celebrytów".
>>>>>
>>>> Dyskredytowaniem wieprzowiny do rosołu też?
>>>>
>>>> Ewa
>>> Jakże by inaczej. Skoro pan Omasta może propagować odymianie prawie
>>> wszystkiego dymem z siana, to co go powstrzymuje od propagacji rosołu
>>> wieprzowego?
>> Jest za a nawet przeciw, czy może jakiś post zmienił Twoje upodobania?
>>
>>> P.S. A co tam u was w Wrocławiu za zamieszanie pod teatrem?
>> Ponoć za porno było celebrytom.
>>
> Poszłabyś z córką?

Z dorosłą - czemu by nie.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


60. Data: 2015-11-22 17:52:52

Temat: Re: Rosół wieprzowy
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-11-22 o 14:30, Trybun pisze:
> W dniu 2015-11-22 o 13:43, FEniks pisze:
>> W dniu 2015-11-22 o 13:30, Trybun pisze:
>>> W dniu 2015-11-22 o 12:44, FEniks pisze:
>>>> W dniu 2015-11-22 o 09:48, Trybun pisze:
>>>>> Skutkuje to m.in. ordynarnym kaleczeniem mowy ojczystej, czy
>>>>> propagowaniem niedogotowywania makaronu albo niedosmażania
>>>>> wątróbki, przez wynajmowanych "celebrytów".
>>>>>
>>>>
>>>> Dyskredytowaniem wieprzowiny do rosołu też?
>>>>
>>>> Ewa
>>>
>>> Jakże by inaczej. Skoro pan Omasta może propagować odymianie prawie
>>> wszystkiego dymem z siana, to co go powstrzymuje od propagacji
>>> rosołu wieprzowego?
>>
>> Jest za a nawet przeciw, czy może jakiś post zmienił Twoje upodobania?
>
> Myślę że w odróżnieniu od Ciebie - tak, jeden zmienił, tylko już nie
> pamiętam czy to za Twoja sprawą czy Ikselki, otóż wcześniej nigdy bym
> nie pomyślał o dodawaniu kopru do gotowanej młodej kapustki. Tak że na
> dobre pomysły jestem otwarty. Ale niech żaden pseudo kucharski
> celebryta mi nie mówi że mam nie dogotowywać makaronu czy nie dosmażać
> wątroby.

No dobrze, już dobrze. Chyba wszyscy już wiemy, że nie zwracasz uwagi na
to, co mówią celebryci.

>
>>
>>>
>>> P.S. A co tam u was w Wrocławiu za zamieszanie pod teatrem?
>>
>> Ponoć za porno było celebrytom.
>>
>> Ewa
>>
>
> Dobrze chociaż że nie duszno. I sorry za osobiste pytanie, też
> protestowałaś?

Tak. Topless.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ] . 7 ... 15


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Bulgur
Co to za owoc?
Chińskie grzybki..
Niby musztarda
grzybek "tybetanski"

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »