X-Received: by 10.49.96.8 with SMTP id do8mr1932661qeb.30.1370344696439; Tue, 04 Jun
2013 04:18:16 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.49.96.8 with SMTP id do8mr1932661qeb.30.1370344696439; Tue, 04 Jun
2013 04:18:16 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!news.glo
rb.com!p1no1334272qaj.0!news-out.google.com!y6ni74qax.0!nntp.google.com!ch1no76
0146qab.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Tue, 4 Jun 2013 04:18:16 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <koh9ld$leu$1@news.dialog.net.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=31.182.201.144;
posting-account=ZcysqQoAAAD2tKN9mQ6s-nDaS4c9I9sr
NNTP-Posting-Host: 31.182.201.144
References: <kofogu$vrp$1@news.dialog.net.pl> <kog8fm$o6j$1@speranza.aioe.org>
<pbuy1nu3u0ns$.1k96m75eoj6j6$.dlg@40tude.net>
<kogd7o$9gj$1@news.dialog.net.pl>
<1...@4...net>
<1gozqxfy65spp$.q9qs3siug9y0$.dlg@40tude.net>
<koh9ld$leu$1@news.dialog.net.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <3...@g...com>
Subject: Re: Rukola...
From: k...@g...pl
Injection-Date: Tue, 04 Jun 2013 11:18:16 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351466
Ukryj nagłówki
W dniu poniedziałek, 3 czerwca 2013 07:30:24 UTC+2 użytkownik Anai napisał:
> W dniu 03.06.2013 00:13, Ikselka pisze:
>
> > Dnia Sun, 2 Jun 2013 23:52:23 +0200, Ikselka napisał(a):
>
> >
>
> >> No doooooobra, mojemu też śmierdzi :-DDD
>
> >
>
> > ...ale moim dziewczynom wcale nie, obżeramy się pesto we trzy. MŚK też je,
>
> > ale zawsze trochę nosem kręci. No ale jakoś nie odmawia jedzenia, kiedy
>
> > widzi jak my z lubością wciągamy. Szczególnie właśnie to "drugie danie" z
>
> > makaronem i boczkiem oraz szynką... O dziwo jest to jedyne danie z
>
> > makaronem, jakie lubi, więc (pomimo mężowskiego kręcenia nosem) jednak
>
> > stwierdzam, że to zasługa rukoli :-)
>
> >
>
> O to mi właśnie chodzi - moje dziewczyny też wciągają razem ze mną -
>
> musi to być jakaś charakterystyczna męska cecha :D
>
>
>
>
>
> --
>
> Pozdrówki
>
> Anai
>
> ***** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk *****
>
co jest ta "meska cecha" -kulinarna jak rozumiem? czy jedzenie do upojenia
ziemniakow, na tzw. drugie danie? jako chlop ponad circa 185 wgore, czyli nie ulomek,
unikam pyrkow jak tylko moge. po pierwsze niekorzystny indeks glikemiczny powyzszych;
po drugie strasznie rozpychaja jelita (w efekcie bec ponadnormatywny), w
niekorzystnych uwarunkowaniach trawi sie je kilka dni; po trzecie czesto
nieumiejetnie przyrzadzane zawieraja solanine - a tu zartow nie ma.
rukola jest najlepsza nieco podgrzana, bo uwalnia wowczas cala game zapachowa.
ja przyrzadzam tak: po umyciu usuwam dosc twarde "ogonki" i odwirowuje by osuszyc; do
ugotowanego penne lub taglitelle odsaczonego ale goracego dodaje dobrej oliwy (ilosc
w/g uznania) nestepnie wrzucam garsc-dwie rukoli mieszam by sie smaki zmieszaly i
uwolnily pod wplywem temp. wykladam na talerze i obrzucam cieniutko pokrojonym salami
-boczkiem... lub czyms podobnym. niczym wiecej nie paprze bo szkoda zagluszac
aromaty. jak ktos soli potrawy, to mozna posolic i popieprzyc na talerzu -tez unikam.
serow do tego nie podaje, bo sa zbyt intensywne.
|