Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rum - z czym i do czego
Date: Tue, 04 Sep 2001 21:23:17 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 30
Message-ID: <3...@n...tpi.pl>
References: <9n05te$gr2$1@news.tpi.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pi225.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 999637997 7572 213.76.104.225 (4 Sep 2001 21:13:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Sep 2001 21:13:17 GMT
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:65998
Ukryj nagłówki
On Mon, 3 Sep 2001 17:07:37 +0200, "Tomasz Buchholtz"
<t...@p...com> wrote:
>Cześć,
>
>Jestem nowy (a raczej nieujawniony) bo grupę czytuję, ale jeszcze nie
>pisałem. Sam gotuję chętnie ale różnie wychodzi bo krótki staz jeszcze mam
>;).
>
>Nie wiem czy to nie będzie OT ale mam pytanie.
>Dostałem rum (1litr ciemnego Capitana Morgana) i nie wiem jak go zużyć.
>Sam nie smakuje, z sokiem pomarańczowym też taki sobie.
I nie dziwota bo Morgan to takie nie wiadomo co ni pies ni wydra, cos
na ksztalt swidra... Rum o smaku koniaku.
>
>Może więc znacie jakieś przepisy na drinki z rumem (ale z dodatkami
>koniecznie soft, bo nie dysponuje bogatym barkiem), albo może jakis przepis
>na jakąś potrawkę....
Z Morganem to wszystko bedzie ci francuski koniak przypominalo - ot,
troche perfumiasta gorzala. Charakter to ma Baccardi (kazde, lacznie
ze srebrnym), Hawana (i co ciekawe odwrotna niemal zaleznosc, brazowa
i czarna sa takie sobie a najciekawsze - zlota i, co ciekawe, wlasnie
srebrna...). A picie rumu z sokiem pomaranczowym to zbrodnia - sam, z
sokiem z cytryny, w postaci grogu (rum, sok z cytryny, goraca
herbata), rum z krysztalkami cukru i zmiazdzona laska wanilii...
--
Darek
|