Data: 2001-09-04 21:23:17
Temat: Re: Rum - z czym i do czego
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 3 Sep 2001 17:07:37 +0200, "Tomasz Buchholtz"
<t...@p...com> wrote:
>Cześć,
>
>Jestem nowy (a raczej nieujawniony) bo grupę czytuję, ale jeszcze nie
>pisałem. Sam gotuję chętnie ale różnie wychodzi bo krótki staz jeszcze mam
>;).
>
>Nie wiem czy to nie będzie OT ale mam pytanie.
>Dostałem rum (1litr ciemnego Capitana Morgana) i nie wiem jak go zużyć.
>Sam nie smakuje, z sokiem pomarańczowym też taki sobie.
I nie dziwota bo Morgan to takie nie wiadomo co ni pies ni wydra, cos
na ksztalt swidra... Rum o smaku koniaku.
>
>Może więc znacie jakieś przepisy na drinki z rumem (ale z dodatkami
>koniecznie soft, bo nie dysponuje bogatym barkiem), albo może jakis przepis
>na jakąś potrawkę....
Z Morganem to wszystko bedzie ci francuski koniak przypominalo - ot,
troche perfumiasta gorzala. Charakter to ma Baccardi (kazde, lacznie
ze srebrnym), Hawana (i co ciekawe odwrotna niemal zaleznosc, brazowa
i czarna sa takie sobie a najciekawsze - zlota i, co ciekawe, wlasnie
srebrna...). A picie rumu z sokiem pomaranczowym to zbrodnia - sam, z
sokiem z cytryny, w postaci grogu (rum, sok z cytryny, goraca
herbata), rum z krysztalkami cukru i zmiazdzona laska wanilii...
--
Darek
|