Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!fu-berlin.de!newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.co
m!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rum - z czym i do czego
Date: Wed, 5 Sep 2001 16:13:44 +0200
Organization: T-Online
Lines: 33
Message-ID: <9n5cq8$bc5$05$1@news.t-online.com>
References: <9n05te$gr2$1@news.tpi.pl> <3...@n...tpi.pl>
<3...@p...onet.pl> <9n4qv9$7dn$03$2@news.t-online.com>
<9n4rl4$mnb$1@news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 999700104 05 11653 4tOzSV2TSoYkcs 010905 14:28:24
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:66217
Ukryj nagłówki
"Wkn" <w...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag news:9n4rl4$mnb$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Irek Zablocki <i...@w...de> w wiadomooci do grup
> dyskusyjnych napisał:9n4qv9$7dn$03$...@n...t-online.com...
> >
> > >
> > Fryzowie, to tacy niemieccy Kaszubi, ktorzy slyna w Niemczech z herbat,
> zalewaja
> > rumem cukier kandyzowany, bialy lub brazowy i tym wzmacniaja herbate. Wez
> > takiego cukru, zalej rumem i szczelnie zakrec, najlepiej w jakims fikusnym
> > sloiku. Potem mozna w jesienne i zimowe wieczory do herbaty sobie dodawac.
> >
> > Irek
> >
> I ten cukier bedzie zjadliwy po takiej operacji?
>
> Wkn
>
Czesciowo sie rozpusci, przez co rum bedzie slodki. A cukier bedzie wygladal
bardziej zaokraglony, jak szlachetne kamienie. naprawde fajnie to wyglada. Ja
bedziesz w Niemczech wejdz do sklepu z herbata lub popatrz na stoisko w samie.
Tam zwykle stoja takie specjaly opakowane w charakterystyczne bialo-niebieskie
barwy. Jest specjalny miod, konfitury, jakas figurka lub ten cukier jako dodatki
do wschodniofryzyjskiej herbaty. Ja w ogole jestem herbaciany, wiec zwracam
uwage na takie drobiazgi. Moze znajde cos na sieci, to Ci podesle. Tak w ogole,
taki cukier byl zawsze udanym i trafionym prezentem. Kupowalem do tego nawet
wloskie sloiki, ktore byly drozsze niz ten cukier i rum razem wziete. Swietnie
pasowalo.np. na ozwarcie nowej kuchni w stylu wiejskim, ze sie tak wyraze.
Irek
|