Data: 2006-05-26 19:43:22
Temat: Re: Ryba maslana
Od: "Quefear" <q...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Edzka" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
> Sprzedawana z Polsce ryba maslana (butterfish) to w istocie kostropak.
> Kostropak zawiera nieprzyswajalne przez czlowieka estry kwasów
> woskowych, przez co moze powodowac ostre niestrawnosci. Kazdy
> reaguje inaczej, ale ne powinno sie podawac jej dzieciom i osobom
> starszym.
Opis się zgadza natomiast tak naprawdę ryba maślana to "oil fish" (Ruvettus
pretisus) a nie jak wszyscy podają "butterfish".
Polecam artykuł z "wiadomości rybackich" strona 18:
http://rybackie.pl/files/WR11-12.pdf
W tym samym numerze jest też interesujący artykuł o Okoniu Nilowym, który
wcale w Nilu nie mieszka :)
pozdrawiam
Quef
--
www.quefear.neostrada.pl
|