Data: 2007-01-01 18:10:45
Temat: Re: Ryż
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** eva wrote:
> Jak zrobić smażony ryż ? czy najpierw ugotować na parze albo w wodzie
> a potem wrzucic na patelnie na rozgrzany olej ?
Normalnie ugotować i po jakimś czasie smażyć na woku (musisz mieć
dobrze przejaranego woka bo inaczej będzie przywierał).
Ja najczęściej używam do smażenia ryżu ugotowanego dzień wcześniej,
taki jednodniowy lepiej mi się smaży. Przed wrzuceniem musisz go
rozdrobnić (bo robi się jedna wielka bryła) - najlepiej po prostu
paluchami podzielić na drobne cząstki (jeżeli zwilżysz dłonie w wodzie
to nie powinien się przylepiać).
Smażyć normalnie, na mocno rozgrzany olej, kilka minut energicznie
mieszając, często dodaje się odrobinę kurkumy aby nadać żółty kolor.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|